Politică

Colacul de salvare al RM – mai degrabă unirea cu România decât integrarea UE? Din PSDE: „Este formula mai scurtă”

Se zvonește că pentru Republica Moldova colacul de salvare ar fi mai degrabă unirea cu România decât integrarea UE. Vicepreședintelui PSDE, Eremei Priseajniuc, i-a fost solicitată opinia în cadrul emisiunii „Puncte de reflecție” cu Valentina Ursu de la Vocea Basarabiei, în contextul în care partidul pune mare preț pe o colaborare bună cu Partidul Social Democrat din România. „Ideea de bază este că pentru Republica Moldova este important că suntem deja țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Unica întrebare este acum cum mergem noi spre aceasta”, transmite sursa.

În primul rând, de ce trebuie dusă Republica Moldova mai aproape de Uniunea Europeană, dacă deja are acest statut de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană?

„Este modelul care este împărtășit, modelul de lume civilizată, model de oameni care împărtășesc anumite valori, model de economie bazată pe competiție, pe concurență. Sunt niște modele care sunt acceptate de cetățeni, ba mai mult decât atât, sunt susținute și de fiecare dată când vine sau cineva propune o formulă, noi trebuie să punem întrebarea – care este modelul propus pentru dezvoltarea Republicii Moldova? Respectiv, noi am văzut care sunt proiectele de dezvoltare ale Uniunii Europene, inclusiv statutul de țară membră a Uniunii Europene ne deschide mai mari orizonturi de susținere prin programele de dezvoltare, și nu doar programe de dezvoltare, vorbim inclusiv de susținerea autorităților publice locale la nivel de teritoriu. Chiar recent am a organizat niște traininguri pentru primarii Partidului Social Democrat European, care au fost organizate cu susținerea Partidului Social Democrat din România și au fost invitați experți notorii din România, care au o experiență de peste 20 de ani în atragerea de fonduri europene, printre care este dl Sorin Chiriță, fost city manager din București. Au fost, au explicat, au povestit despre modelele și posibilitatea de a accesa fonduri europene de către primarii noștri din Republica Moldova. Avem primari foarte buni, avem niște aleși locali care, de fapt, sunt cei care se află în prima linie și simt ce vor cetățenii din localitățile pe care le reprezintă”, a declarat Eremei Priseajniuc.

Întrebat de ce PSDE vrea să îmbunățească cooperarea între cele două partide și, respectiv, între cele două state, Eremei Priseajniuc a explicat că „este un parteneriat care a demonstrat, inclusiv pentru toți cetățenii Republicii Moldova, și aici noi o să menționăm despre reușitele colaborării cu guvernele PSD din România, inclusiv toate proiectele ce țin de îmbunătățirea a tot ce înseamnă grădinițe școlare, peste 1.000 de grădinițe școlare renovate și reconstruite din banii guvernului român”.

Cât despre zvonurile privind unirea cu România: „Este calea pe care trebuie să o urmăm și trebuie să alegem toți împreună – mergem pe calea lungă, și suntem conștienți de faptul că acest proces de integrare europeană durează, poate dura peste 10 ani de zile și nu știm o dată exactă când ar putea surveni sau putem merge pe formula mai scurtă, împreună cu România și prin România. Ce înseamnă împreună cu România și prin România? Prin România este inclusiv infrastructura, care deja suntem în proces de implementare a multiplelor proiecte, inclusiv de gazificare, energie electrică și tot ce înseamnă proiectele de infrastructură împreună pe care deja le realizăm. Aceeași Autostradă a Unirii, care a fost, ne bucurăm foarte mult că a fost aprobat…”.

„Noi trebuie să reieșim din faptul ce ne arată sondajele și însăși toată situația. Dvs. ați menționat despre aspectele geopolitice, dar să nu uităm ultimele evenimente dramatice care s-au petrecut, care sunt chiar la frontiera noastră – războiul din Ucraina. De asemenea, aceste îngrijorări care survin din cauza acestui război și au dus la acea căutare a unor soluții pentru a asigura securitatea cetățenilor Republicii Moldova. Oamenii ca să se simtă în siguranță, credeți-mă că deja văd care sunt posibilitățile și care este acea modalitate de a asigura securitatea republicii sau la nivel de cetățenii noștri”, a subliniat Eremei Priseajniuc.

#Moldova #PSDE #România #unirea

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button