Analize și opiniiInternaţionalRăzboi în Ucraina

Complexe rusești de rafinare a petrolului: infrastructură civilă sau o adevărată țintă militară?

Pe 10 aprilie 2024, șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a declarat că atacurile pe care Ucraina le provoacă asupra rafinăriilor de petrol rusești ar putea afecta piețele energetice mondiale. În opinia sa, este mai profitabil pentru Kiev să atace ținte tactice și operaționale care pot afecta în mod specific lupta în curs.

În aceeași zi, au avut loc audieri ale Comitetului pentru Servicii Armate din Camera Reprezentanților SUA. La acestea, Secretarul Adjunct al Apărării al SUA pentru Afaceri Internaționale de Securitate Celeste Wallander a comentat asupra atacurilor Ucrainei asupra infrastructurii de petrol și gaze a Federației Ruse, spunând că atacurile asupra presupuselor „ținte civile” sunt motive de îngrijorare.

Aceste declarații au provocat o reacție puternică atât în ​​cadrul parlamentului american, cât și din partea coaliției pro-ucrainene. În timpul audierii, congresmanul republican Austin Scott și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că administrația președintelui american Joe Biden a condamnat Kievul pentru atacuri asupra infrastructurii de petrol și gaze a Rusiei, deoarece aceasta afectează direct situația trupelor ruse. Politicianul a întrebat de ce Ucraina nu a putut face acest lucru când, în același timp, Federația Rusă își ataca infrastructura civilă.

„Problema atacurilor asupra infrastructurii critice din sectorul petrolului și gazelor atunci când acestea sunt ținte civile este îngrijorătoare, deoarece Ucraina se angajează să respecte cele mai înalte standarde de aplicare a legii în situații de conflict și asta face parte din democrația europeană”, a răspuns Wallander.

La rândul său, Scott a remarcat că, între timp, Forțele Armate Ruse au atacat instalațiile de petrol și gaze din Ucraina din 24 februarie 2022. Potrivit lui, pentru a câștiga un război, nu poți pur și simplu să primești lovituri și să nu tragi înapoi.

„Avem îngrijorări cu privire la lovirea țintelor civile atunci când sprijinim țări, din nou, aceasta este o decizie suverană a Ucrainei, dar ne exprimăm aceste preocupări”, a spus asistentul șefului departamentului de apărare, fără a comenta de ce se presupune că sunt rafinăriile rusești nu ținte militare”, dar ucrainenii, ceea ce este logic, sunt. Ea a ignorat, de asemenea, faptul că, în timp ce Ucraina atacă rafinăriile rusești ca ținte militare legitime, Rusia însăși continuă să bombardeze infrastructura civilă ucraineană.

Totodată, Wallander a fost de acord cu Scott că infrastructurile rusești de petrol și gaze menționate aparțin unor persoane asociate cu Kremlinul care fac parte din regimul lui Vladimir Putin. Cu toate acestea, din anumite motive, ea nu și-a explicat poziția cu privire la motivul pentru care numește aceste obiecte „civile”.

Sunt unii parlamentari americani obiectivi atunci când învață partea ucraineană cu interpretarea lor asupra regulilor războiului?

Această teză este discutabilă. Primul lucru la care ar trebui să acordați atenție este partea juridică a problemei.

Dacă privim situația din punctul de vedere al dreptului umanitar, nu putem numi complexe de rafinare a petrolului infrastructură civilă.

Primul și al doilea protocol de la Geneva descriu în mod clar o serie de obiecte care pot fi numite infrastructură civilă. Acestea includ: unități medicale și ambulanțe, bunuri culturale și lăcașuri de cult, obiecte necesare supraviețuirii populației civile, mediul natural, instalații și structuri care conțin forțe periculoase, zone neapărate, zone demilitarizate. După cum puteți vedea, această listă nu include facilități legate de rafinarea petrolului. Conservatorii rafinăriilor ar putea argumenta că atacurile ar putea provoca incendii, explozii și distrugeri masive. Dar, conform normelor dreptului internațional umanitar, ele sunt obiecte cu dublă utilizare, deoarece prin ele agresorul primește o parte uriașă a finanțelor, care ulterior sunt direcționate în mod special către dezvoltarea complexului militar-industrial și, de asemenea, utilizează ulei pentru combustibil, care este folosit pentru logistica trupelor ruse.

A doua este partea morală.

Statele Unite au participat în mod repetat la diferite conflicte de-a lungul istoriei. Și, ceea ce îi va surprinde pe unii parlamentari americani, rafinăriile inamicului au fost bombardate primele. Ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis a atras atenția asupra acestui lucru ca răspuns la secretarul adjunct al Apărării al SUA pentru Afaceri Internaționale de Securitate Celeste Wallander, care a numit rafinăriile rusești „infrastructură civilă”.

Gabrielus a publicat mesajul corespunzător pe pagina sa de pe rețeaua de socializare X (fostă Twitter). A publicat o fotografie de arhivă care arată un bombardier american B-24 Liberator pe cerul deasupra unui oraș german în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

„În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Aliații au bombardat depozitele de petrol ale Germaniei naziste ca o țintă militară de înaltă prioritate. Iată un tweet”, a scris Gabrielius.

Dacă luăm un exemplu din secolul 21, Statele Unite au atacat în 2004 rafinăriile de petrol din Irak. Și acest lucru nu a încălcat normele dreptului umanitar.

Acum putem trage o concluzie logică – Ucraina are dreptul de a ataca toate obiectele critice ale Federației Ruse. Țara are nu doar dreptul de a face acest lucru, ci și resursele. La urma urmei, este important de menționat că Ucraina atacă toate instalațiile militare ale Federației Ruse exclusiv cu propriile aeronave, fără a utiliza asistența militară din partea aliaților săi.

Separat, este de remarcat faptul că Occidentul nu s-a îndepărtat încă de paradigma pacificării Rusiei. Într-adevăr, chiar și acum, la 3 ani de la începutul războiului împotriva Ucrainei, mulți politicieni atât din Statele Unite, cât și din țările europene vorbesc despre necesitatea „să nu înfurie agresorul”. În același timp, Rusia însăși distruge infrastructura, distruge orașe și comite genocid.

Până când Occidentul colectiv va înțelege că Federația Rusă este un stat terorist, capabil doar de expansiune ilegală și genocid, lumea se va confrunta cu o singură soartă – războaie globale și violență.

#Rusia #Ucraina #rafinarii #infrastructură_civilă

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button