Pe lângă bisericile din lemn, cu o valoare istorică inestimabilă, Republica Moldova adăpostește și alte comori. Printre ele se află și un conac, construit la începutul secolului XX, pe moșia unor boieri de origine poloneză, în satul Soloneț, raionul Soroca. În perioada Uniunii Sovietice, această clădire a fost naționalizată și transformată în școală pentru copiii care aveau tulburări de comportament. În curte, au fost construite clădiri noi. Cu timpul, școala a fost închisă, iar acum ar urma să ajungă la Ministerul Muncii, după reforma Restart. Clădirea încă mai are un potențial turistic. Găsim aici un beci de dimensiuni impresionante, conacul propriu-zis și un parc, cu specii rare de copaci, scrie sursa.
„Știu că a fost un boier foarte bogat, foarte bun la inimă. Adică oamenii din împrejurimi lucrau la dumnealui, iar după strânsul roadei, li se achita atât în bani, cât și în cereale. A avut două fete, cu păreri de rău, fetele n-au mai avut urmași. Ultima fată a decedat în 1996, în România cu titlul de cucoană. A fost publicată în ziar chiar. Atât cunoaștem”, a spus administratorul Jan Manolii.
Pentru perioada în care a fost construit, conacul boierului polonez Biojovschiz era dotat cu utilități pe care unele gospodării nu le au nici astăzi.
„Avea canalizare, apă centralizată. – Povestiți-mi puțin despre traseul rețelei, cum aducea el apă aici? – Dar cum? Sunt fântânile și în ziua de azi, apa se scurgea într-un rezervor mai mare, din rezervor se pompa în rezervoarele de sus, pe urmă venea apa centralizată pe teritoriu. Noi până în ultimul timp neam folosit de apeductul făcut de pe timpul boierului”.
Asemeni altor clădiri importante, în perioada sovietică, și aceasta a fost folosită de stat după necesitățile vremii. Perioada modernă a adus multe alte modificări asupra conacului, ultima intervenție fiind la nivel de ferestre, care au devenit termopane.
„Piatra a fost adusă de la Cosăuți, Egoreni, piatră cioplită în cinci fețe. Vedeți în partea dreaptă turnul s-a păstrat, în partea stângă s-a fărâmat, adică timpul și vremea și-au făcut treaba. Cred că așa meșteri nu mai sunt. – Dar în perioada sovietică el cum a fost folosit? – Când activa școala specială el a fost folosit ca depozit, pentru legume, fructe. Localnicii care au fost mai în vârstă spun că are la o sută de ani, construcțiile date, moara, beciul, conacul boieresc și parcul. „Aici este, noi am astupat ca să nu se vadă. Este de al wc, venea aici și se ducea în canalizare. Când s-a prăbușit oamenii s-au speriat, că oare ce e acolo? -Credeau că este o comoară? – Da, cred că. Iată aici e baia. E făcută de ruși în 64, vedeți cum se… – Se prăbușește. – Iar asta e făcută la 100 de ani, tencuiala e făcută rusească, dar clădirea nu are nici o crăpătură. Dar celelalte…toate sunt”.