PoliticăSocietate

Condamnarea lui Ilan Șor va fi contestată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție

Decizia Curții de Apel Chișinău, prin care deputatul fugar Ilan Șor a fost condamnat definitiv la 15 de detenție în dosarul „Frauda Bancară”, va fi contestată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Anunțul a fost făcut de avocatul Aureliu Colenco. Acesta se declară convins că în urma acestei condamnări, Ilan Șor va câștiga la CEDO, relatează sursa.

„Suntem convinși că, în aceste circumstanțe, avocații lui Ilan Şor vor câștiga acest dosar penal la CEDO. Sunt convins că această instituție va aduce claritate în această cauză. Din păcate, acest proces va fi unul de durată, dar, având în vedere că Ilan Șor este politician și deputat, vom insista ca dosarul în cazul lui să fie examinat în regim de urgență”, a subliniat Aureliu Colenco.

TV8.md reamintește că Ilan Șor a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda Bancară”. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chișinău. Totodată, bunurile pe care a fost aplicat sechestru acum vor fi confiscate în favoarea statului, mai exact 5 miliarde și 291 de milioane de lei, potrivit președintei Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate.

A reacționat în scurt timp și Ilan Șor, care a calificat drept „ilegală, cu încălcarea tuturor procedurilor, normelor și legilor”.

Procurorul șef-adjunct al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi a declarat în ediție de joi, 13 aprilie, a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8 că deciziile luate de Curtea de Apel sunt definitive și executorii pe întreg teritoriul Republicii Moldova, astfel că hotărârea în privința lui Ilan Șor poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiție, însă doar pe motive de procedură.

Totodată, procurorul a precizat că la moment, este pus sechestru pe bunuri de un miliard de lei ale lui Șor și că PA se documentează despre alte bunuri deținute de acesta atât în țară, cât și peste hotare.

„Ministerul Justiției a solicitat extrădarea acestuia din Israel. Deja rămâne statul Israel să decidă dacă îl extrădează pe domnul Șor sau nu. Procedura de extrădare, dacă nu greșesc, durează deja de mai mult de 3 ani”, a mai spus Iachimovschi.

Și președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea, spune că hotărârea Curții de Apel trebuie pusă imediat în executare: „Chiar dacă se depune recurs, ea poate fi executată”. 

„Chiar dacă acum avem un blocaj oarecare la Curtea Supremă de Justiție, asta nu este un motiv ca suspenzi executarea domnului Șor. El poate ispăși pedeapsa în Israel. Cele 5 miliarde sunt de fapt banii furați din bancă, o parte din frauda bancară. Sentința în Republica Moldova este. Se ia această sentință, se traduce în limba țării în care se află, se duce în acea țară și se spune executați-o. Judecătorii din acea țară nu mai rediscută acuzarea, ci doar dacă hotărârea este arbitrară sau nu, dacă sunt fantasmagorii sau dacă există dublă condamnare, dacă fapta condamnată în țara de origine este condamnată și în țara în care se solicită executarea”, a punctat Gribincea.

În 2019, după ce Partidul Democrat a plecat de la guvernare, Ilan Șor a părăsit țara. El s-ar afla în Israel, de unde organizează proteste contra guvernării. Anul trecut, SUA și Marea Britanie au impus sancțiuni împotriva lui Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc. Sancțiunile prevăd inclusiv faptul că cei doi nu pot intra pe teritoriul Statelor Unite ca și imigranți sau non-imigranți. 

#Moldova #IlanSor #condamnare

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button