Pe 19 ianuarie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care se cere crearea unui Tribunal Internațional Special care să investigheze agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei. În timpul anchetei, întreaga conducere militaro-politică a Rusiei ar trebui trasă la răspundere, precum și Putin personal. Pe lângă el, în baza prevederilor Rezoluției, conducerea criminală militaro-politică a Belarusului, condusă de satelitul Rusiei, însuși Lukașenka, va împărți aceeași responsabilitate cu Kremlinul.
O astfel de decizie a Parlamentului European este la fel de importantă ca și adoptarea în noiembrie a Rezoluției privind recunoașterea Federației Ruse ca stat-sponsor al terorismului, iar regimul de conducere al Rusiei ca unul terorist. Astfel de tribunale sunt ținute în cazuri excepționale, așa cum a fost cazul conducerii Serbiei, care a fost acuzată de genocidul kosovarilor. Războiul hibrid și agresiunea rusă amenință securitatea europeană și creează un precedent pentru dreptul internațional.
O amploare similară a crimelor de război, ca și în cazul Federației Ruse, lumea nu a mai întâlnit din 1945. Tribunalul din Rusia, desigur, va diferi atât în temeiul legislativ, în procedura, cât și în conținutul procesului. Totuși, acest lucru nu anulează faptul că Kremlinul s-a atribuit acelorași ranguri ca și naziștii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care va fi în mod automat imprimat pe soarta fiecărui rus.
Reamintim că toate crimele rusești de pe teritoriul Ucrainei (și nu numai) sunt investigate și arhivate cu atenție, creând baza pentru viitoarele acuzații oficiale. Astăzi, potrivit Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, după un an de război, Ucraina și misiunile internaționale nu pot oferi o listă exactă a tuturor victimelor din populația civilă, întrucât numai în Mariupol sunt considerați dispăruți aproximativ 80.000 de locuitori. În plus, ocupanții ruși au început cu grijă să îndepărteze dovezile crimelor lor, distrugând rămășițele oamenilor, gropi comune și, de asemenea, deportând cetățeni ai Ucrainei, în special copii, fără a anunța locația lor finală.
În ciuda dificultăților evidente de desfășurare a activității de investigație, toate crimele armatei ruse sunt investigate atât la nivel național ucrainean, cât și cu ajutorul introducerii misiunilor internaționale și a experților independenți. Datorită analiștilor care colectează informații din bazele de date rusești, multe dintre numele ucigașilor ruși sunt deja cunoscute.
De exemplu, în cazul lansării de către Rusia a rachetei antinavă X-22 pe o clădire rezidențială din Nipru, experții au găsit pe cineva responsabil pentru moartea a aproximativ 46 de locuitori. Regimentul 52 de Aviație al Rusiei, începând cu gradele cele mai de jos și terminând cu liderul Timoșin Oleg, va răspunde nu doar pentru un atac cu rachete asupra unei clădiri rezidențiale din Nipru, ci și pentru un atac terorist asupra centrului comercial Amstor din Kremenciuk.
Astăzi, Rusia, folosindu-și locul ilegal atât în ONU, cât și în Consiliul de Securitate din cadrul organizației, blochează procedura de creare a unui Tribunal Internațional, dar această problemă poate fi rezolvată. Ucraina a inițiat crearea unei largi coaliții internaționale în cadrul ONU, care este capabilă să schimbe procedura de creare a unui tribunal. De asemenea, președintele Federației Ruse în ONU, potrivit multor experți, este acum deosebit de nesigur. Dacă Rusia este exclusă din organizație, problema creării unui tribunal va dura cel puțin o lună. Pe lângă Tribunalul Special, majoritatea țărilor lumii civilizate văd nevoia de a investiga crimele rusești în cadrul Curții Penale Internaționale.