Necategorizat

Planul secret al lui Putin de a ataca Ucraina care dă fiori Kievului

Kievul se teme că Rusia va ataca în curând Ucraina simultan pe trei fronturi, unde ar putea aduna un număr impresionant de trupe, a declarat un om de încredere al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru The Daily Beast.

Rustem Umerov, un apropiat al lui Zelenski și membru al echipei care negociază cu Rusia, a declarat că Kremlinul s-ar putea pregăti pentru o nouă ofensivă. El a spus că Ucraina este amenințată din mai multe direcții, dar nu a precizat de unde ar putea veni atacurile, transmite sursa.

„Rușii ne înconjoară de la 240 de grade, ne atacă dinspre Marea Neagră, din Belarus și din regiunile Lugansk și Donețk”, a declarat Umerov.

Rusia a declarat recent prima victorie în război după mai multe luni de eșecuri înregistrate pe front, afirmând că a cucerit orașul Soledar din regiunea Donețk, un oraș de extracție a sării. Vineri, forțele pro-ruse au afirmat că soldații ruși au mai cucerit o localitate mică în apropiere de Bahmut, locul în care se dau lupte crâncene și unde Ucraina ar pierde sute de soldați zilnic, susțin serviciile secrete germane.

Există încă unele dispute cu privire la continuarea luptelor pentru controlul asupra Soledar, dar rușii au obținut în mod clar câștiguri teritoriale, însă cu un cost uriaș.

Mercenarii grupului Wagner, armata privată a lui Putin, au condus atacul asupra orașelor Soledar și Bakhmut din apropiere, deținuții recrutați de Evgheni Prigojin fiind cheia atacului, majoritatea fiind carne de tun.

„Ei vin din toate direcțiile, cu trei linii de luptă: criminali, contractori privați și forțe cu contract. Obiectivele lor sunt să scape de infractorii lor, să își testeze și să își antreneze contractorii”, a declarat Umerov.

Rusia acumulează noi forțe

Experții ucraineni din domeniul informațiilor și al apărării cred că totul este o pregătire pentru o ofensivă terestră pe scară largă, susținută de cât mai mulți noi recruți.

Colonelul Oleh Zhdanov, fost membru al direcției operaționale a Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat pentru The Daily Beast că unitățile militare și de informații ucrainene urmăresc în timp real mișcările trupelor rusești.

„Urmărim cum Rusia își construiește o mulțime de forțe în regiunea Zaporojie. Se pare că plănuiesc un atac în clește din direcțiile Harkov, în est, și Zaporojie, în sud, vor încerca să captureze toate forțele de apărare majore ale Ucrainei”, a declarat Zhdanov pentru The Daily Beast.

„De asemenea, urmărim cum armata rusă deplasează constant 10-12.000 de oameni în Belarus, spre nord. De asemenea, ei își întăresc forțele în regiunile Lugansk și Donețk”.

Un singur om poate încheia războiul din Ucraina

Colonelul Zhdanov spune că există un singur om în lume care știe când se va încheia războiul din Ucraina: președintele american Joe Biden. El crede că războiul va continua până când Casa Albă va aproba trimiterea armelor pe care le solicită Ucraina.

„Președintele Biden are un scenariu detaliat al acestui război la Casa Albă. Cu cât primim mai repede arme, cu atât mai repede terminăm războiul, dar se pare că SUA vrea ca Rusia să epuizeze toate eforturile de război”, a declarat Zhdanov.

„În Rusia au acum un cult al morții: la toate nivelurile, de la propagandiști până la patriarhul ortodox, rușii sunt chemați să meargă și să moară în acest război, așa cum bunicii lor au murit în războaiele anterioare.”

Retorica lui Putin s-a schimbat

Președintele rus Vladimir Putin nu mai vorbește despre „unitatea” popoarelor ucrainean și rus și a renunțat să mai ceară rușilor să moară pentru moștenirea străveche a Rusiei.

Kremlinul prezintă acest război ca pe o bătălie puternică împotriva NATO.

Consilierul principal al lui Putin, Nikolai Patrușev, a declarat: „Evenimentele din Ucraina nu sunt o confruntare între Moscova și Kiev; aceasta este o confruntare militară între NATO, și mai ales Statele Unite și Anglia, cu Rusia”.

„Luptăm cu pumnii goi”

Putin și Patrușev sunt amândoi absolvenți ai școlilor KGB-ului sovietic. Ei au văzut întotdeauna Statele Unite și aliații lor ca pe niște inamici care merită distruși cu orice preț.

Ucraina duce lipsă de muniție și arme. „Ne luptăm cu rușii cu pumnii goi”, a declarat Umerov.

Creşterea ajutorului militar pentru Ucraina este „urgentă” pentru ca aceasta să-şi poată recupera teritoriul ocupat înainte ca Rusia să lanseze noi ofensive, a transmis vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la finalul reuniunii de la Ramstein, în Germania, la care aliaţii Ucrainei nu au ajuns la un acord pentru a oferi acesteia tancuri germane Leopard, promiţând în schimb Kievului alte tipuri de arme, inclusiv vehicule de luptă pentru infanterie şi sisteme antiaeriene, notează EFE, citată de Agerpres.

#Putin #Rusia #război

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button