Politică

Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene se convoacă în ședință pe 23 ianuarie, la Bruxelles

Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE) se reuneşte la 23 ianuarie, la Bruxelles, începând cu ora 10.00, fiind prezidat de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, scrie HotNews.

Temele cu caracter legislativ se deliberează public în temeiul articolului 16 alineatul (8) din Tratatul privind Uniunea Europeană, care stipulează:„Consiliul se întruneşte în şedinţă publică atunci când deliberează şi votează un proiect de act legislativ. În acest scop, fiecare sesiune a Consiliului este divizată în două părţi, consacrate deliberărilor privind actele legislative ale Uniunii, respectiv activităţilor fără caracter legislativ”.

Consiliul a adoptat, la 16 decembrie 2022, un al nouălea pachet de noi măsuri menite să intensifice presiunea asupra Rusiei şi a guvernului acesteia. Pachetul convenit include o serie de măsuri care au ca scop lovirea economiei Rusiei şi capacitatea acesteia de a-şi continua agresiunea, scrie sursa citată.

Înaltul Reprezentant va fi informat cu privire la situaţia afacerilor curente.

De asemenea, în timpul unui prânz de lucru, miniştrii afacerilor externe vor desfăşura un schimb informal de opinii cu prim-ministrul palestinian.

Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene este alcătuit din miniştrii afacerilor externe din toate statele membre ale UE. În funcţie de ordinea de zi, Consiliul îi reuneşte, de asemenea, pe: miniştrii apărării (politica de securitate şi apărare comună), miniştrii competenţi în materie de dezvoltare (cooperarea pentru dezvoltare), miniştrii comerţului (politica comercială comună).

Reuniunile Consiliului Afaceri Externe sunt prezidate de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate, în prezent Josep Borrell Fontelles. Înaltul Reprezentant este sprijinit de Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE).

Doar atunci când Consiliul Afaceri Externe discută teme de politică comercială comună, acesta este prezidat de reprezentantul statului membru al UE care deţine preşedinţia Consiliului UE, asigurată prin rotaţie pentru perioade de şase luni.

Consiliul Afaceri Externe se reuneşte, de obicei, cel puţin o dată pe lună.

#CAE #UE #ședință #Bruxelles

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button