Consiliul Uniunii Europene a decis să majoreze plafonul financiar al Instrumentului european de sprijinire a păcii (EPF) cu 5 miliarde euro în prețuri curente și să aloce această sumă suplimentară Ucrainei, prin crearea unui fond de asistență pentru Ucraina.
„UE își respectă angajamentele asumate. Fondul de asistență pentru Ucraina transformă cuvintele noastre în fapte. Prin intermediul acestui fond, vom continua să sprijinim Ucraina să se apere de războiul de agresiune al Rusiei, cu tot ceea ce este necesar și atâta timp cât va fi nevoie”, susține Josep Borrell, Înalt Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate.
Fondul va permite UE să sprijine în continuare nevoile în evoluție ale forțelor armate ucrainene prin furnizarea de echipamente militare letale și neletale și de instruire.
Totodată, va încerca să maximizeze valoarea adăugată a UE „în ceea ce privește furnizarea unui sprijin operațional mai mare și mai bun Ucrainei, completând eforturile bilaterale ale statelor membre ale UE și concentrându-se pe creșterea achizițiilor comune din partea industriilor de apărare europeană și norvegiană”.
În paralel, Consiliul a decis astăzi să îmbunătățească normele de guvernanță ale facilității pentru a le face mai sustenabile și pentru a le adapta la noile circumstanțe internaționale.
La 1 februarie 2024, Consiliul European a reafirmat angajamentul de neclintit al UE de a continua să ofere un sprijin politic, financiar, economic, umanitar, militar și diplomatic puternic Ucrainei și poporului său atât timp cât va fi necesar.
Cu câteva zile mai devreme, șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat după ce a avut întâlniri la Washington, că asigurarea unui nou sprijin pentru Ucraina nu poate aștepta, deoarece rezultatul războiului din Ucraina va fi decis în această primăvară și vară.
Pe fondul îndoielilor privind continuarea ajutorului militar american pentru Kiev, Borrell a declarat reporterilor că mesajul său pentru factorii de decizie politică din SUA este următorul: „Orice trebuie făcut, trebuie făcut rapid”, relatează Reuters.
Președintele democrat Joe Biden a susținut ajutorul militar acordat Ucrainei de la invazia pe scară largă a Rusiei în 2022, în timp ce probabilul său adversar republican în alegerile americane din 5 noiembrie, fostul președinte Donald Trump, are o poziție mai izolaționistă.
Președintele republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, un aliat al lui Trump, a refuzat până în prezent să convoace ședința privind acordarea unui vot asupra unui proiect de lege care ar oferi încă 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina.
Rusia își descrie războiul provocat în Ucraina ca fiind o „operațiune militară specială”, în timp ce atât UE cât și SUA condamnă cu fermitate decizia lui Putin de a invada țara vecină. De asemenea, este condamnată și implicarea Belarusului în agresiunea militară a Rusiei.
Liderii au cerut în repetate rânduri Rusiei să înceteze imediat acțiunile militare, să retragă necondiționat toate forțele și echipamentele militare din Ucraina și să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.
Totodată, ca răspuns la agresiunea militară, UE și SUA a extins masiv sancțiunile împotriva Rusiei, adăugând un număr semnificativ de persoane și de entități pe lista sancțiunilor și adoptând măsuri fără precedent.