Societate

Contractul cu Gazprom: făcut public

Contractul dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” privind livrarea gazului, semnat la 29 octombrie 2021, a fost făcut public marți, neoficial.

Documentul a fost trimis la adresa de email a portalului anticoruptie.md. Reprezentanți ai Guvernului au refuzat să comenteze, dar nu au infirmat veridicitatea documentului. În document este prezentată formula de calcul a gazului ce urmează a fi livrat Republicii Moldova, volumul contractat, costurile de tranzit pe teritoriul Ucrainei și condițiile în care contractul poate fi reziliat, transmite sursa..

Potrivit documentului, anual, până la sfârșitul lui septembrie 2026, „Gazprom” se obligă să livreze iar „Moldovagaz” se obligă să cumpere o cantitate de 3,3 miliarde metri cubi de gaze anual. Dintre acestea 1,24 miliarde urmează a fi livrate pe malul drept al Nistrului iar 2,06 miliarde urmează să ajungă la „Tiraspoltransgaz”. Acordul presupune că „Moldovagaz” se obligă să plătească livrările de gaz față de „Tiraspoltransgaz”.

Formula de calcul a prețului pentru perioada rece a anului, din octombrie până în martie inclusiv, presupune ca 30 la sută din preț să fie raportat la prețul gazului la hub-ul de gaze TTF din Olanda în ultima zi a lunii anterioare lunii de livrare. Așa cum prețul pe bursele europene, inclusiv pe platform TTF este raportat la puterea de ardere, adică în calorii, în formulă este indicat și cum se transformă gigacaloriile în metri cubi. Astfel, 10,37 kwt/oră echivalează cu un metru cub de gaze.

Alte 70 la sută din prețul „ de iarnă” sunt calculate conform punctului 3.2 din acordul din 2006. Acesta nu este indicat în anexă, însă, din câte se știe, este format din prețurile Platts a unui mix de produse petroliere precum benzina, motorina sau păcura.

În perioada de vară, din aprilie până în septembrie, formula se inversează. Adică 30 la sută din preț este calculate în baza prețului mixului de produse petroliere iar 70 la sută, în baza prețului de piață.

Anterior, vicepremierul Andrei Spînu a declarat că publicarea contractului cu „Gazprom” poate fi făcută doar în condițiile în care își dă acordul partea rusă.

Când poate fi reziliat contractul „Moldovagaz” cu „Gazprom”

Acest lucru poate să se întâmple în cazul în care la dat de 1 mai a anului curent nu va fi încheiat un acord privind reglementarea datoriei vechi a „Moldovagaz” față de „Gazprom” și Factoring Finance. Este vorba despre datoria, care urmează a fi supusă în viitorul apropiat unui audit extern de către autoritățile moldovenești. Amintim că auditul, în forma în care își propune partea moldovenească să-l efectueze, ar putea să nu fie recunoscut de „Gazprom”.

Contractul mai poate fi reziliat dacă Acordul dintre guvernul Republicii Moldova și Federația Rusă privind reglementarea datoriei nu va intra în vigoare. De asemenea el poate fi rupt dacă partea moldovenească îl va denunța până ce Moldovagaz își va îndeplini obligațiunile față de Gazprom și Factoring Finance.

De asemenea, contractul cu „Gazpromul” poate fi reziliat și din alte motive invocate de părți, inclusiv din cauza lipsei aprobărilor corporative a acordului privind reglementarea datoriei. Altfel spus, dacă consiliile societății „Moldovagaz” sau a concernului „Gazprom” nu vor aproba auditul, ce urmează a fi efectuat de către partea moldovenească, contractul de livrare a gazului poate fi reziliat.

Contractul mai poate fi reziliat dacă partea moldovenească nu va efectua la timp plățile pentru gazul livrat în partea dreaptă a Nistrului. Despre datoria părții stângi nu se vorbește nimic.

Este menționat că plățile pentru gaz vor fi efectuate până în luna mai în dolari americani iar după aceea – în euro.

Vicepremierul Andrei Spînu a declarat de mai multe ori că documentul poate fi făcut public doar dacă reprezentanții Gazpromului își dau acordul.

Contractul poate fi văzut AICI.

#Gazprom #gaz #contract

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button