Analize și opinii

Cooperarea ruso-chineză: o șansă sau o capcană?

În cadrul celui de-al treilea forum internațional „O centură, un drum”, care va avea loc în perioada 17-18 octombrie, dictatorul de la Kremlin a vizitat China. Adevărata provocare pentru el a fost mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională. Acest lucru a limitat capacitatea lui Putin de a „călători” în jurul lumii, dar invitația din partea Chinei a fost percepută de Kremlin ca o altă „victorie geopolitică”.

Dar a fost oare așa? La urma urmei, guvernul rus percepe „victoria geopolitică” exclusiv prin prisma post-imperialismului său și, în aceste condiții, se pare că Federația Rusă se așteaptă la relații egale cu China. Dar oare Beijingul dorește acest lucru?

Vizita lui Putin este neoficială, ceea ce accentuează ușorul dispreț al lui Xi față de liderul rf. Cu toate acestea, după cum știm cu toții, sub conducerea lui Putin, Rusia se scufundă pe zi ce trece în izolarea internațională și devine tot mai vulnerabilă. De aceea, orice posibilitate de a avea un fel de relație este văzută astăzi ca un „succes” pentru Kremlin.

Dar, în lumea diplomatică, un succes real înseamnă relații bilaterale egale, nu atunci când o țară pune stăpânire pe resursele unui stat vecin. Acesta este exact tipul de relație care se observă astăzi între Beijing și Moscova. Ceea ce se întâmplă încurajează Rusia să devină cel puțin un vasal al Chinei, deoarece, în fața sancțiunilor globale, Kremlinul încearcă să găsească un furnizor de bunuri și servicii sancționate și să creeze iluzia „dezvoltării” pe scena mondială.

Războiul continuu al Rusiei împotriva Ucrainei, precum și susținerea deschisă a dictatorilor și teroriștilor din întreaga lume au izolat și mai mult Belarusul și i-au complicat statutul geopolitic. Încercările de a amplasa arme nucleare în Belarus sunt controversate și ar putea afecta relațiile cu China, care se preocupă de stabilitatea și securitatea în regiune.

De asemenea, refuzul de a ratifica CTBT nu ar aduce nimic bun pentru statutul Rusiei pe scena internațională și, în plus, o astfel de inițiativă ar încuraja țările mai dezvoltate din clubul nuclear să se concentreze pe îmbunătățirea arsenalului lor, lucru pe care Rusia nu și-l poate permite.

Așadar, discursul lui Putin de la Beijing sună și mai prostesc decât este în realitate, deoarece atunci când vorbește despre „succese”, dictatorul de la Kremlin uită să privească realitatea în ochi și, de asemenea, să privească în viitor, ceea ce va aduce și mai multe probleme pentru ruși.

Astăzi, China joacă un rol-cheie în determinarea nivelului și volumului relațiilor dintre Rusia și China. China folosește în mod eficient resursele energetice ieftine pe care Rusia nu le mai poate exporta în Occident, dar se abține de la decizii pripite și își echilibrează cu atenție interesele. China folosește fără nicio limită resursele teritoriilor de frontieră rusești, ceea ce îi indignează pe rușii care locuiesc acolo, dar cui îi pasă la Kremlin? Răspunsul este retoric. Rusia nu are altă cale de ieșire, dar aceasta nu va aduce nicio dezvoltare, ceea ce este de așteptat.

#Rusia #China #relații #cooperare

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button