Internaţional

Coreea de Nord a lansat două rachete tactice ghidate

Coreea de Nord a anunţat marţi că a tras cu o zi înainte două rachete tactice ghidate pentru a verifica precizia acestui sistem de arme, notează AFP.

Testul de luni – Coreea de Sud a evocat două rachete balistice cu rază scurtă de acţiune – a fost al patrulea test de armament al Nordului de la începutul anului. Regimul lui Kim Jong Un urmăreşte să consolideze capacităţile militare ale ţării supuse unor grele sancţiuni internaţionale, refuzând totodată ofertele de dialog din partea Statelor Unite, transmite sursa.

Phenianul a testat în acest an diferite tipuri de arme, inclusiv rachete hipersonice.

Aceste lansări vin într-un moment delicat în regiune. Singurul aliat puternic al Coreei de Nord, China, se pregăteşte să găzduiască Jocurile Olimpice de iarnă, iar Coreea de Sud se apropie de alegerile prezidenţiale din martie.

Potrivit agenţiei de stat nord-coreene KCNA, “cele două rachete ghidate tactice lansate din regiunea de vest a Republicii Populare Democrate Coreene au lovit cu precizie o insulă ţintă din Marea de Est a Coreei”.

“Academia de ştiinţe ale apărării a confirmat precizia, siguranţa şi eficacitatea funcţionării sistemului de armament în producţie”, a adăugat KCNA.

Lansările au fost raportate pentru prima dată luni de armata sud-coreeană şi de Japonia.

Statele Unite au îndemnat Coreea de Nord să înceteze “activităţile ilegale şi destabilizatoare”.

Reprezentantul american pentru dosarul nord-coreean, Sung Kim, a cerut din nou luni Phenianului, împreună cu omologii săi japonezi şi sud-coreeni, ca să răspundă favorabil la oferta de “dialog”, “fără condiţii prealabile”, formulată de ţara sa, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat de la Washington.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button