Internaţional

Cresc tensiunile în regiunea indo-pacifică! China simulează lovituri împotriva unor „ținte importante” din Taiwan

China a simulat duminică, 9 aprilie curent, lovituri împotriva unor „ținte-cheie” din Taiwan, în a doua zi a unui exercițiu de „încercuire totală” programat până luni și prezentat de Beijing ca un „avertisment serios” pentru autoritățile insulei, după ce președintele acesteia s-a întâlnit cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor Kevin McCarthy, scrie sursa.

Exercițiile simulate au inclus „lovituri de precizie” împotriva unor „ținte cheie de pe insula Taiwan și din apele înconjurătoare”, a informat presa de stat de la Beijing.

Potrivit CCTV, exercițiile, denumite „United Sharp Sword,”, au fost efectuate sub supravegherea Comandamentului Teatrului de Est al Armatei de Eliberare a Poporului (PLA). Operațiunea a fost denunțată cu fermitate de Taiwan, iar Statele Unite au cerut Beijingului să dea dovadă de „reținere” și să păstreze „deschise” canalele de comunicare.

Duminică, Ministerul Apărării din Taiwan a detectat nouă nave de război și 58 de avioane chineze în jurul insulei, după ce cu o zi înainte a reperat tot atâtea nave și 71 de avioane.

Acesta a declarat că monitorizează mișcările armatei chineze prin intermediul unui „sistem comun de informații și recunoaștere”, precizând că avioane de luptă și bombardiere se numără printre avioanele zburătoare detectate. Beijingul a precizat că nave, avioane de luptă și tehnicile de bruiaj sunt mobilizate în cadrul manevrelor, care ar trebui să dureze până luni.

Manevrele au fost lansate după ce președintele taiwanez Tsai Ing-wen s-a întâlnit miercuri în California cu președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, la care Beijingul a promis că va răspunde cu măsuri „ferme și energice”.

Totodată, aceste manevre militare vizează să stabilească capacitatea Chinei de a „prelua controlul asupra mării, spațiului aerian și informațiilor (…) pentru a crea o descurajare și o încercuire totală” a Taiwanului, a declarat sâmbătă televiziunea de stat chineză.  Kevin McCarthy a repetat sâmbătă pe Twitter că Beijingul „nu trebuie, în niciun caz, să îmi spună unde pot să merg sau cu cine pot vorbi”.

Taiwanul este considerat ca fiind teritoriu suveran cu propriul guvern şi sistem politic sub numele de Republica Chineză, de la sfârşitul războiului civil între naţionalişti şi comunişti în 1949, dar Beijingul susţine că este o provincie rebelă şi insistă ca aceasta să revină la ceea ce numeşte patria comună.

Insula este, de asemenea, unul din motivele majore de disensiuni între China şi SUA, în special pentru că Washingtonul este principalul furnizor de arme al Taiwanului şi ar fi cel mai important aliat militar al acestuia în cazul unui eventual conflict militar cu Beijingul.

#China #Taiwan #Conflict

#Taiwan#china#SUA

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button