Economie

Criza energetică crește ratele de împrumut. Experții prevăd creșterea inflației în Moldova la 10%

Banca Națională a Moldovei a majorat rata de bază de la 3,6% la 5,6% din cauza creșterii tarifelor la energie. Experții consideră că inflația va crește la 10% în viitorul apropiat, transmite sursa.

Banca Naţională a luat decizia de a majora rata de bază cu 2% – 5,6% pe 10 ianuarie. Ratele la depozitele overnight au crescut și ele cu 2% la 3,6% și la creditele overnight la 7,6%.

Banca Națională și-a explicat decizia atât de factori externi, cât și interni, inclusiv de posibila creștere a inflației pe fondul majorării tarifelor la gaz, servicii de încălzire centrală și energie electrică în decembrie anul trecut și ianuarie anul curent.

Creșterea ratei de bază, a menționat Banca Națională, are ca scop încetinirea consecințelor inflaționiste cauzate de creșterea tarifelor la utilități.

În decembrie anul trecut, inflația anuală a atins 6,97%, adică cu 1,6% mai mult decât în ​​luna anterioară. Coridorul de inflație admisibil stabilit de Banca Națională este de 5%±1,5%.

Trebuie remarcat faptul că nivelul ratei de bază afectează activitatea sectorului bancar. Cu cât este mai mare rata de bază, cu atât este mai mare dobânda la depozite, dar în același timp dobânda la credite este mai mare. Se presupune că ratele mari ale dobânzilor la depozite încurajează populația să economisească mai mulți bani decât să-i cheltuiască și astfel inflația încetinește.

Cu toate acestea, un efect secundar al acestui lucru este o scădere a disponibilității creditului pentru întreprinderi și populație. Astfel, atunci când Banca Națională dorește să încurajeze populația să economisească, rata este crescută, iar atunci când vrea să stimuleze creșterea consumului și, în consecință, creșterea economică, este coborâtă.

Expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță presupune că inflația va crește la 10% în viitorul apropiat. „Cred că va exista o accelerare lentă până la 10%. Acest lucru nu este atât de mult ca înainte – 34%. Dar ultima creștere de preț a fost după o inflație scăzută record, iar aceasta este după o inflație majoră”, spune Ioniță.

Potrivit acestuia, Banca Națională este între o stâncă și un loc greu. „Pe de o parte, trebuie să stimulăm consumul, pe de altă parte, inflația. Voi înțelege atât o altă creștere a dobânzii de bază în viitor, cât și dacă Banca Națională va decide să nu mai majoreze dobânda de bază”, a rezumat expertul.

#ΒΝΜ #inflația #criză

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button