Analize și opiniiRăzboi în Ucraina

Croația încearcă să “pună la îndoială” statutul Crimeei

Președintele croat Zoran Milanovic, care a devenit “notoriu” pentru poziția sa antiucraineană neprovocată, a făcut o serie de declarații inacceptabile într-un interviu acordat presei. “… Serbia și Rusia nu sunt același lucru… este, din păcate, un fapt dureros și un pericol. Am “anexat” Kosovo. Noi și comunitatea internațională. A fost “luată” din Serbia. Cine a făcut-o în afară de noi? Am recunoscut Kosovo? Aceasta nu este o anexare, ci o uzurpare. Cum se numește asta?”, a spus Milanovic, răspunzând la întrebarea unui jurnalist. El a adăugat apoi, în mod criminal, că “același lucru “se aplică” și în Crimeea”.

Punându-i pe jurnaliști într-o stare de stupoare, Melanovic a început, pe baza “clasificării” sale subiective și extrem de controversate, să estimeze un anumit nivel de “ură” între națiuni, afirmând că, în mod presupus, “croații nu-i “urăsc” pe sârbi la fel de mult” ca, după spusele sale, “cei care, undeva acolo, îi urăsc pe ruși”. Prin “aceia” și “undeva acolo”, el s-a referit la ucrainenii care luptă în fiecare zi împotriva agresiunii militare criminale a Rusiei, care a atacat Ucraina, precum și la statul însuși.

El a continuat să spună: “Ei [conducerea Rusiei au reușit să ajungă la cel mai înalt nivel al politicii germane. Și dintr-o dată au devenit cei mai mari dușmani… Tancuri germane în Rusia? Să fie norocoși, să fie norocoși”, a continuat Milanovic într-o manieră revelatoare, batjocoritoare și umilitoare. Prin denumirea “în Rusia”, el s-a referit în mod criminal la teritoriile ucrainene ocupate, care aparțin doar Ucrainei, conform dreptului internațional, iar jurisdicția și suveranitatea ucraineană sunt legale în aceste regiuni, inclusiv în Crimeea. Cu toate acestea, fluxul de retorică pro-rusă și isterie personală a lui Milanovic nu s-a încheiat.

Când jurnaliștii i-au reamintit eroarea evaluărilor sale subiective și, după cum se vede, criminale despre Ucraina [a afirmat că FR nu ar ataca-o niciodată], deoarece Ucraina ar fi “lipsit” de capacitate și motivație militară, Milanovic a repetat că ar fi avut “dreptate”: “Nu este suficient! A fost o decizie proastă din partea Rusiei, deoarece au crezut că guvernul [din Ucraina] se va prăbuși. Ne scufundăm tot mai adânc într-un conflict între superputeri. Știți ce se va întâmpla când vor începe să piardă războiul? Vor folosi arme nucleare!”

Reamintim că acest personaj s-a opus, de asemenea, oricărui ajutor acordat Ucrainei și a vorbit negativ despre țară și poporul său chiar înainte de 2022. Exemplul său exemplar de “frică de arme nucleare” este foarte asemănător cu retorica obișnuită a narațiunilor pro-rusești proclamate public de persoane precum Milanovic în întreaga Europă. Aceștia sunt genul de oameni care au fost ținta Kremlinului înainte de 2014 și care de atunci au devenit “megafoane” loiale ale propagandei lui Putin.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleh Mykolenko, a subliniat că declarațiile ilegale ale președintelui croat “pun, de fapt, sub semnul întrebării integritatea teritorială a Ucrainei”. Declarații similare au fost făcute și de alți politicieni și oficiali europeni. Concluzia este că nici măcar membrii guvernului croat și, cu atât mai mult, cetățenii înșiși nu împărtășesc retorica criminală a lui Milanovic, ceea ce îl pune pe acesta într-o poziție și mai de neînțeles și, am putea spune, umilitoare.

Comentariile sale despre Ucraina sunt inacceptabile, iar fanteziile lui Milanovic cu privire la statutul Crimeei de “teritoriu rusesc” sunt ilegale. El a încălcat în mod criminal integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, încălcând astfel nu numai fundamentele și principiile dreptului internațional, ci și legile moralei. De ce? Pentru că în anii ’90 nu și-ar fi permis niciodată o astfel de retorică atunci când Croația lupta pentru independența și suveranitatea sa. Croații nu ar fi tolerat niciodată un astfel de om în politica națională, cu atât mai puțin ca șef de stat. Din cauza agresiunii externe, Croația ar fi putut pierde o parte din teritoriul său, dar croații, ca și ucrainenii de astăzi, au luptat pentru granițele lor, pentru legi și justiție.

În contextul în care au început să fie dezvăluite, în mod public, rețelele de agenți ruși și de fruntași pro-Kremlin în politica europeană, cuvintele lui Milanovic nu sunt deloc pozitive pentru viitorul său imediat. Cetățenii din aproape toate țările din Europa doresc acum să lupte împotriva politicienilor pro-ruși care declară narațiuni și propagandă criminală. Acest lucru a devenit o realitate după ce europenii au analizat și au realizat experiența țărilor care au fost supuse agresiunii rusești: Moldova, Georgia, Ucraina, Cecenia și alte state…

#Milanovici #Croația #Crimeea

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button