Politică

CSP a respins demersul ministrului Justiției Sergiu Litvinenco privind încetarea concursului pentru șefia PCCOCS

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a decis respingerea sesizării depuse de ministrul Justiției Sergiu Litvinenco privind încetarea desfășurării concursului actual pentru funcția de șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS). Decizia a fost anunțată la ședința din 31 ianuarie. În ajun, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că, în opinia sa, concursul actual ar trebui anulat, iar altul nou ar trebui să se desfășoare peste trei luni, după ce CSP va trece prin procedura de pre-vetting.

După ce ultimele trei ședințe au fost amânate din lipsă de cvorum, CSP a reușit să se întrunească în ședință pe 31 ianuarie. În debutul acesteia, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a propus examinarea propunerii privind încetarea concursului pentru șefia PCCOCS.

Având în vedere situația creată și diversele învinuiri reciproce în ceea ce privește concursul, prin prezentul demers, solicit ca operațiunea administrativă cu privire la inițierea concursului de șef al PCCOCS să fie încetată”, a menționat Litvinenco. Majoritatea membrilor CSP au susținut inițiativa.

După deliberări, președinta CSP Angela Motuzoc a anunțat că a fost luată decizia privind respingerea demersului lui Litvinenco. De asemenea, a fost respinsă drept „inadmisibilă” cererea prealabilă depusă de Eduard Bulat, privind suspendarea și anularea concursului.

CSP a declarat ca inadmisibilă cererea lui Eugen Rurac împotriva acțiunilor grupării lui Iulian Groza. Șefa CSP Angela Motuzoc a explicat că subiectul este examinat pe cale judecătorească.

***

Amintim că trei candidați s-au înscris la concursul pentru selectarea procurorului-șef al PCCOCS, toți fiind admiși pentru etapa interviului:

–    Andrei Mațco;

–    Eugen Rurac;

–    Sergiu Russu;

Candidații urmau să fie intervievați pe data de 1 februarie 2023, începând cu ora 10, în sediul Consiliului Superior al Procurorilor.

Pe 26 ianuarie, membrul comisiei speciale pentru pre-selecția candidaților pentru funcția de șef al PCCOCS Iulian Groza a cerut anularea concursului (Groza este și director executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE)). Acesta a argumentat că integritatea procesului de selecție este grav afectată. Mai mult, Groza, care este și membru al Consiliului Suprem de Securitate, a menționat că ar fi existat tentative de a fi presat și intimidat.

Pe de altă parte, Eugeniu Rurac, fost procuror anticorupție, unul dintre candidații la funcția de șef al PCCOCS, a solicitat suspendarea concursului până la constituirea unei noi comisii de preselecție, în care să nu fie inclus Iulian Groza. Angajații IPRE sunt acuzați că ar fi accesat datele cu caracter personal ale fostului ofițer SIS, actualul șef-interimar al Direcției Generale Urmărire penală din cadrul CNA, Eugeniu Rurac. De cealaltă parte, IPRE a argumentat că este vorba despre o accesare eronată.

În aceeași zi, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a declarat ca este de acord că concursul la funcţia de şef al PCCOCS, inițiat de CSP în noiembrie 2022, să fie anulat. Potrivit lui, „situația creată implică lipsa de credibilitate”.

Cinci membri ai CSP au calificat declarațiile lui Litvinenco drept „lipsite de suport factologic și conținut juridic”: Inga Furtună, Eduard Varzar, Andrei Roșca, Constantin Șușu și Angela Motuzoc.

#CSP #PCCOCS #Litvinenco

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button