Politică

CSP, în ședință: Astăzi are loc proba interviu pentru cei patru candidați la funcția de procuror general

Consiliul Superior al Procurorilor s-a întrunit în ședință. Astăzi are loc proba interviu pentru cei patru candidați la funcția de procuror general, în următoarea ordine: juristul Andrei Coca, procurorul Igor Demciucin, procurorul Octavian Iachimovschi și actualul procuror general interimar, Ion Munteanu. În urma interviului, CSP poate înainta până la doi candidați la procedura de vetting, transmite sursa.

Recent, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a declarat că viitorul procuror general ar putea fi desemnat în lunile martie-aprilie. Aceasta susține că, teoretic, toate etapele de concurs ar trebui să fie parcurse cel târziu până atunci.

Dacă trec interviul, aspiranții la fotoliul de procuror general vor trece și filtrul Comisiei de vetting. Evaluarea în cadrul Comisiei ar dura în jur de cel mult o lună și jumătate.

„Vom petrece interviurile, vom aprecia candidații conform regulamentului și respectiv, candidatul va fi înaintat pentru procedura de vetting. Vom vedea care va fi prestația candidaților și respectiv care va fi decizia Comisiei Vetting. Conform ultimelor modificări, CSP are posibilitatea să înainteze până la doi candidați. Ideea era că dacă nu trece unul, să fie celălalt, ca să nu înceapă concursul din nou”, a explicat Veronica Mihailov-Moraru.

Dacă niciunul dintre cei doi candidați înaintați pentru procedura de vetting, nu va trece testul integrității, este anunțat un alt concurs. În cazul în care trec ambii, mingea este pe terenul CSP, care este în drept să aleagă unul din cei care să ocupe funcția de procuror general.

Ministra Justiției susține că durata etapelor depinde și de candidați, dar și că este important ca probele să se încheie până la primăvară, deoarece acesta este și un angajament UE.

TV8.md reamintește că postul de procuror general a devenit vacant după ce șefa statului, Maia Sandu, a semnat decretul prin care procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost eliberat din funcție, iar concursul a fost anunțat pe 22 octombrie, fiind ulterior prelungit până pe 29 decembrie.

Pe 28 decembrie, majoritatea parlamentară a votat în prima lectură simplificarea procedurii de alegere a procurorului general. Acesta ar urma să fie ales din cei care vor obține majoritatea voturilor din partea Consiliului Superior al Procurorilor. Până acum, acesta era ales după cel mai mare punctaj oferit de membrii CSP după etapa interviu. 

Proiectul privind procedura de selecție a procurorului general a fost criticat de mai multe ONG-uri. În declarația semnată de 17 organizații non-guvernamentale este menționat că proiectul votat la 28 decembrie 2023, în prima lectură de Legislativ, „reduce din transparența și meritocrația procesului de selectare a procurorului general și reprezintă un regres față de situația existentă”.

Ulterior, proiectul respectiv a fost exclus de pe ordinea de zi a ședinței din 18 ianuarie a Parlamentului. Solicitarea a fost făcută în plen de autorul proiectului, Igor Chiriac. Contactat de TV8, deputatul PAS a comunicat că proiectul urmează să fie reexaminat și completat și apoi va fi prezentat din nou în Parlament, după ce va fi avizat de Comisia juridică, numiri şi imunități.

#ședință#procuror_general#funcție

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button