InternaţionalRăzboi în Ucraina

Cu pași mari spre trecut: Rusia revine în epoca lui Stalin

În timp ce întreaga lume depune eforturi să-și construiască viitorul, Rusia continuă să se deplaseze cu salturi mari și sigure spre trecut. Potrivit presei ruse, pe 19 mai, Duma de Stat va lua în considerare un proiect de lege privind crearea unui analog al pionierilor sovietici din Federația Rusă. De asemenea, se raportează că liderii tuturor celor cinci facțiuni din Duma de Stat și președintele acesteia Vyacheslav Volodin „au susținut propunerea privind necesitatea de a reînvia Mișcarea Copiilor din Rusia la nivel de stat”.

Guvernul rus a decis serios să se ocupe de lichidarea „celei mai mari tragedii geopolitice” și să cloneze URSS-ul. Mai mult decât atât, agresiva și reacționara Duma de Stat plănuiește să returneze Rusia nu în urmă cu 31 de ani, ci în cea mai totalitară perioadă – cea a lui Stalin.

Un număr de deputați de toate nivelurile sunt „stalinişti” înflăcărați, iar figura lui Stalin în sine este discutată activ în public. Și în timp ce peste tot în lume cruzimea regimului stalinist este încă amintită cu amărăciune, în Rusia istoria este rescrisă constant, fiind înfrumusețată această perioadă întunecată. Nu este de mirare că acest lucru se întâmplă chiar acum, când destul de puțini martori ai stalinismului mai sunt în viață.

Decizia de a reînvia mișcarea de pionier era planificată aproape simultan cu planificarea invaziei Ucrainei. În decembrie 2021, Comisia pentru familie, femei și copii a organizat audieri parlamentare pe această temă și s-a adresat președintelui rus Vladimir Putin cu recomandarea de a emite un decret privind celebrarea a 100 de ani de la Pionieri și adoptarea legii federale privind crearea unei organizații publice unificate pentru copii, potrivit presei ruse.

Având în vedere că proiectul de lege a fost susținut de V. Volodin, un înflăcărat reprezentant al „partidului războiului”, se poate presupune că viitoarea mișcare a copiilor va fi organizată într-un mod clar „militarist”. Cel mai probabil, în Rusia ia naștere un amestec de mișcare de pionier și  a Tineretului lui Hitler, pentru că, cel mai probabil, viitorii „pionieri” ruși vor deveni purtători ai literei „Z”, care este asociată cu noua svastică în întreaga lume.

De fapt, apariția unui proiect de lege privind crearea unui analog al pionierilor sovietici este o altă încercare de a înrădăcina propaganda rusă în mințile fragile ale tinerilor ruși, de a ridica o nouă generație de militari care pot fi trimiși la măcel și muncitori care vor munci în fabrici pentru un salariu mizer.

Această decizie a guvernului rus pare destul de logică pe fondul respingerii a „tot ceea ce este occidental” și al dorinței de a se izola pe arena internațională. Liderul Partidului Comunist al Federației Ruse Ghenadi Zyuganov a reamintit contribuția pionierilor la industria URSS prin colectarea de fier vechi și deșeuri de hârtie. Pe fondul sancțiunilor totale, propunerea lui G. Zyuganov este potrivită pentru industria rusă. Odată cu părăsirea pieței ruse a Sylvamo Corporation, unul dintre cei mai mari producători de hârtie de birou, colectarea deșeurilor de hârtie de către pionieri și reciclarea acesteia arată ca ultima speranță de a oferi Rusiei măcar puțină hârtie.

De asemenea, liderul Partidului Comunist Rus a spus că până la împlinirea a 100 de ani de la fondarea organizațiilor de Pionieri (19 mai), ar putea fi emis un decret prezidențial privind renașterea mișcării de tineret. Scopul membrilor acestei mișcări va fi „dragostea față de patria-mamă și muncă”. Posibilitatea unui asemenea decret prezidențial ne dă clar de înțeles că creștere bruscă a activității de propagandă în rândul copiilor și tinerilor din Rusia reprezintă un aspect prioritar pentru conducerea Federației Ruse.

Politicienii ruși încearcă să închidă „fereastra către lumea mare” pentru o întreagă generație de ruși obișnuiți cu stilul de viață al clasei de mijloc europene și cu avantajele ordinii tehnologice moderne. Toate acțiunile Rusiei în relație cu generația tânără indică faptul că guvernul își pregătește cetățenii de la o vârstă fragedă pentru o viitoare confruntarea cu Occidentul.

Chiar acum, în Rusia modernă, într-un ritm accelerat sunt create realități politice și economice paralele, proces facilitat prin interzicerea rețelelor sociale și a mass-mediei occidentale și a propagandei agresive a simbolurilor de război. În momentul de față crește o altă generație pierdută de ruși, capabili să „elibereze” o altă țară “inamică”, fără a se întreba, în același timp, cum ar putea trăi într-un stat liber.

#Rusia #Putin #Stalin

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button