Politică

Cu salariile tăiate: Deputații Șor nu-și primesc leafa de două luni. Care e motivul

Cei cinci aleși ai poporului de la Șor, în acest moment, sunt deputați mai mult pe hârtie. Potrivit Promo-LEX, de două luni, aceștia nu au mai călcat la Parlament, și bunăoară, nu au mai primit niciun bănuț din salarii. Anterior, cei de la Șor spuneau că absența lor la muncă este un protest față de guvernare. Ce-i drept, când își făceau apariția la ședințele plenare, la fel, protestau sau mai bine-zis făceau circ, au spus unii analiști politici, transmite sursa.

Acest episod s-a derulat la începutul lunii februarie, când fosta prim-ministră a venit în Parlament să ceară prelungirea stării de urgență. După care, Marina Tauber a ieșit și dusă a fost. Situația s-a repetat aproape la indigo, două săptămâni mai târziu. De această dată, la tribună era actualul premier Dorin Recean, iar Tauber i-a înmânat niște facturi. 

De altfel, deputații de la Șor, Reghina Apostolova, Vadim Fotescu, Petru Jardan, Marina Tauber și Denis Ulanov, nu mai vin de luni bune la ședințele plenare, iar din martie nu au mai pus picior în Parlament. Cel puțin asta se arată în datele obținute de Promo-LEX de la secretariatul Executivului. Astfel, potrivit informației, pentru absența nemotivată.

De la cel puțin trei ședințe plenare în decursul unei luni, un parlamentar va rămâne fără jumătate de salariu și adaosuri, iar lipsa neîntemeiată de la patru ședințe plenare, alesului i se va tăia 75 la sută din salariu și sporuri. Prin urmare, pentru că de de mai bine de două luni, aleșii de la Șor nu și-au mai făcut apariția în Parlament, nu au mai primit niciun leu de la stat pentru salariu. În acest moment, Marina Tauber, cercetată penal într-un dosar de finanțare ilegală a partidului Șor, dar și falsificarea rapoartelor financiare, nici nu mai poate veni, fiind în arest la domiciliu. Nu e clar dacă în acest caz, deputata își va ridica salariul. Pe lângă Șor și neafiliații de la socialiști, un deputat comunist, dar și fostul parlamentar de la PAS, actualul ministru al Economiei, au fost prinși pe picior greșit, lipsind nemotivat în anumite perioade.

„Este important ca Parlamentul să publice toată informația despre absențele și prezențele deputaților, pentru ca să fie o instituție transparentă. Alegătorii care iau desemnat în Parlament să știe cum aceștia își desfășoară activitatea și cât de responsabili sunt”, spune Mihaela Duca, expert Promo-LEX.

Activitatea Legislativului este supusă monitorizării în cadrul Programului Promo-LEX „Democrație, Transparență și Responsabilitate”, Scopul căreia este de a spori transparența instituției, de a contribui la îmbunătățirea procedurilor legislative și de a consolida interacțiunea dintre deputați și cetățeni. Programul a fost lansat în 2021 și se va încheia în 2025.

#Deputații_Șor #salariile #Parlament

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button