Rusia a început războiul în Ucraina pe 24 februarie 2022. Situația economică internațională a cunoscut schimbări masive, dacă ne uităm la principalii indicatori economici. De precizat, totuși, că aceștia reprezintă doar o parte din adevăr, cealaltă față fiind măsurile din pandemie care au jucat un rol destul de important, mai ales că au fost schimbări chiar și în lanțurile de aprovizionare, transmite sursa.
Inflația din 2020 până în iulie 2022
După cum putem observa, fenomenul creșterii puternice a inflației a apărut din trimetrul 4 al anului trecut. El a fost apoi acutizat de războiul din Ucraina.
Creștere economică globală
În ceea ce privește economia globală, vedem o reducere a acesteia în ceea ce privește estimările pentru acest an.
Prețul gazelor a crescut
De asemenea, observăm o creștere a prețului gazelor naturale de la invazia Rusiei în Ucraina. Ne-am uitat la Dutch TTF (euro/Mwh)
Indicii mărfurilor alimentare
Dacă ne uităm la mărfurile alimentare, observăm o ușoară creștere a acestora în martie. Totuși, dacă ne-am uita mai în spate, am observa că au crescut foarte mult din 2021, comparativ cu ceea ce vedeți în graficul de mai jos. De exemplu, indicele FAO era de 98,1 în 2020, iar în 2021 a urcat la 125,7.
*Indicele FAO al prețurilor la alimente reprezintă variația lunară a prețurilor internaționale ale unui coș de produse alimentare (cele 5 din grafic).
Evoluția prețului petrolului
Prețul petrolului (WTI) a cunoscut o creștere de la debutul războiului în Ucraina. La un moment dat, a ajuns și la 122 dolari/baril.
Sursa: MarketWatch
La data redactării articolului, prețul este mai mic decât acum 6 luni.
#războiul_din_Ucraina #economia_globală #indicatori_relevanți