Economie

Cum arată bugetul de stat la jumătate de an

În 6 luni ale anului 2022, la bugetul public național (BPN) au fost acumulate venituri în sumă de 41,6 miliarde lei, în creștere cu 6,7 miliarde lei față de perioada similară a anului trecut, arată date ale Ministerului Finanțelor.

Cheltuielile au constituit 45,0 miliarde lei, care comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021 sunt mai mari cu 6,6 miliarde lei, transmite sursa.

În consecință, executarea BPN s-a încheiat cu un deficit în sumă de 3,4 miliarde lei, în timp ce suma planificată a deficitului anual este de circa 20 miliarde lei.

Totodată, soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetelor componente ale bugetului public național au constituit 10,6 miliarde lei.

Veniturile bugetului de stat, în perioada ianuarie – iunie anul 2022, au constituit 26,2 miliarde lei. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, acestea s-au majorat cu 4,7 miliarde lei.

Veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat au constituit 12,1 miliarde lei, cu 2,5 miliarde lei mai mult față de perioada respectivă a anului 2021, iar veniturile administrare de către Serviciul Vamal au constituit 15,5 miliarde lei, fiind în creștere cu 2,9 miliarde lei comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Cheltuielile bugetului de stat au fost executate în sumă de 31,3 miliarde lei, mai mult cu 4,9 miliarde lei comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Executarea bugetului de stat s-a încheiat cu un deficit în sumă de 5,1 miliarde lei, iar soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetului de stat au constituit 6,1 miliarde lei.

Ministerul Finanțelor precizează că a asigurat onorarea tuturor angajamentelor de plată pentru lunele ianuarie – iunie a anului curent, toate plățile fiind finanțate integral.

Bugetul dispune de resurse financiare suficiente, riscuri de neexecutare/stopare a cheltuielilor aprobate în buget nu există. Gestionarea eficientă a finanțelor publice rămâne prioritate maximă pentru Ministerul Finanțelor.

Menţionăm că după rectificarea Legii bugetului de stat pe anul 2022, veniturile bugetului de stat au fost majorate de la 50,07 miliarde lei până la 52,7 miliarde lei (+5,3%), iar cheltuielile – de la 65,2 miliarde lei până la 72,09 miliarde lei (+10,6%).

Respectiv, deficitul bugetului de stat a crescut de la 15,14 miliarde lei până la 19,39 miliarde lei (+28,1%). Deficitul bugetar urmează să fie acoperit atât din surse externe, cât și din cele interne.

Cele mai semnificative majorări la capitolul cheltuielilor sunt înregistrate la grupul „protecția socială” (+2,45 miliarde lei), precum și la grupurile „servicii de stat cu destinație generală”, „servicii în domeniul economiei”, „învățământ” ș.a.

Conform estimărilor Ministerului Finanțelor, ponderea datoriei de stat în PIB la sfârșitul anului 2022 nu va depăși 37,3%, soldul datoriei de stat la data de 31 decembrie 2022 atingând 102,1 miliarde lei.

Modificarea Legii bugetului de stat a fost necesară pentru atenuarea impactului negativ al crizei energetice și crizei refugiaților asupra populației, instituțiilor publice și agenților economici.

#BPN #venituri #jumătate_de_an #comparații

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button