Analize și opinii

Cum s-ar reflecta o invazie rusă a Ucrainei în întreaga lume

Londra (CNN) – Perspectiva unei iminente invazii ruse a Ucrainei a accentuat alarma în regiune, amenințând să-i cufunde și mai mult pe cei 44 de milioane de locuitori ai țării în teroarea conflictului.

Dar o mișcare a Kremlinului s-ar răspândi și dincolo de granița comună a celor două națiuni.

Experții sunt alarmați că Kremlinul ar putea introduce o nouă eră de incertitudine în Europa de Est, ar putea perturba lanțurile de aprovizionare și economia globală, și ar putea forța o schimbare a influenței geopolitice care dăunează credibilității Occidentului.

Aceste temeri ar putea fi încă evitate. Guvernul ucrainean minimizează riscurile imediate ale unei invazii la scară largă, chiar dacă oficialii din toate părțile se luptă să găsească o soluție diplomatică a confruntării despre care administrația Biden avertizează că este extrem de aproape de război.

Dacă are loc o incursiune, nu este clar ce formă ar lua aceasta, iar prezicerea intențiilor președintelui rus Vladimir Putin este un exercițiu destul de complicat. „Orice război contemporan ar fi înfiorător, dar există gradări ale groazei”, a spus Nigel Gould-Davies, un fost ambasador britanic în Belarus, care este acum senior intermediar pentru Rusia și Eurasia la Institutul Internațional de Studii Strategice (IISS).

Analiștii sunt de acord cu faptul că eficacitatea unui răspuns condus de NATO este, de asemenea, crucială pentru a determina cât de lung și de amploare ar fi impactul oricărei invazii.

Dar orice mișcare a Rusiei ar pune un test al hotărârii națiunilor occidentale și ar crea o serie de incertitudini economice și de securitate.

„Aceasta este cu siguranță cea mai gravă criză de securitate din Europa din anii 1980”, a spus Gould-Davies.

„Rusia și Occidentul s-au dezacordat atât de fundamental cu privire la viziunea asupra lumii și acel dezacord fundamental a fost ascuns de ani de zile”, a adăugat James Nixey, director al programului Rusia-Eurasia la centrul de gândire Chatham House din Londra.

„Acum, Rusia a decis că va crește miza”, a spus el. „Este o problemă din lumea reală, care are implicații globale”.

O nouă linie de front în Europa

Pe măsură ce amenințarea unei mișcări a Rusiei în Ucraina a crescut, la fel a crescut și volumul retoricii occidentale.

Președintele american Joe Biden a declarat marți pentru CNN că vor exista „consecințe grave” asupra oricărei invazii ruse. Premierul britanic Boris Johnson a declarat că țara va contribui la orice nouă desfășurare a NATO în urma unui atac, în timp ce președintele francez Emmanuel Macron a spus că „costul va fi foarte mare” dacă Putin va decide să atace.

Dar „amploarea reacției globale depinde de amploarea inserției Rusiei în Ucraina”, a spus Nixey. El a adăugat că, deși mulți observatori sunt optimiști și susțin că un război total va fi evitat, „eu am greșit înainte – așa cum au făcut majoritatea analiștilor ruși”.

Consecințele cele mai imediate dincolo de Ucraina s-ar fi simțit în statele est-europene și baltice, care ar găsi Rusia bătând la ușile lor.

“Ucraina se învecinează cu mai multe state NATO. Va exista o mare îngrijorare că acest lucru nu este doar ceva care se întâmplă în apropiere, care ar putea avea efecte de contagiune, ci că securitatea lor ar fi amenințată”, a spus Gould-Davies.

„Dacă Rusiei i se permite sau nu este descurajată să retraeze granițele din nou, atunci este destul de clar că Rusia va lua lecții de la asta – acum unde mergem mai departe?”, a adăugat Nixey.

Multe lucruri depind de răspunsul NATO, iar țările care s-ar putea găsi în linia de tragere ar observa rapid o prezență sporită a trupelor. Aproximativ 8.500 de militari americani au fost puși în alertă intensă pentru o posibilă desfășurare în Europa de Est, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. Trei oficiali americani familiarizați cu discuțiile au mai spus pentru CNN că Statele Unite și aliații ar putea trimite trupe suplimentare în România, Bulgaria și Ungaria în zilele următoare.

Ucraina nu este membră NATO și, probabil, alianța nu ar trimite soldați în țară. Dar, în urma unei incursiuni, o prezență de trupe va rămâne probabil de-a lungul graniței de est a Europei atâta timp cât Rusia deține pământul ucrainean – o perspectivă care ar reaprinde amintirile despre o barieră din perioada Războiului Rece care delimita Estul de Vest.

„Va trebui să existe un răspuns pe toată linia frontului NATO, care să acționeze ca un factor de descurajare… și trebuie să aveți o strategie întreagă de luptă de război în acest sens”, a spus Neil Melvin, directorul de studii de securitate internațională la Royal United Services Institute (RUSI).

„În Europa, acest lucru ar schimba enorm lucrurile – pentru că suntem atât de departe de a gândi în acești termeni”, a adăugat el. Melvin a prezis că națiunile vor avea nevoie de „forțe suficient de mari pentru a lupta pentru o perioadă lungă, pentru a aduce noi forțe din SUA [și] pentru a lupta împotriva dimensiunilor cibernetice”.

„Va fi o schimbare uriașă”.

Îngrijorări economice

Consecințele economice ale unei invazii sunt cauzate de necunoscute, dar există mai multe posibile efecte secundare care i-au îngrijorat pe experți de când a devenit evidentă pentru prima dată acumularea de trupe rusești lângă granița cu Ucraina.

Cel mai direct, o întrerupere a producției agricole a Ucrainei ar putea avea un impact direct asupra aprovizionării cu alimente.

Țara este unul dintre cei patru mari exportatori de cereale din lume – se preconizează că va reprezenta aproximativ a șasea parte din importurile mondiale de porumb în următorii cinci ani, conform previziunilor Consiliului Internațional pentru Cereale. Deci o afectare directă a producției sale ar putea avea un impact asupra aprovizionării cu anumite produse alimentare.

Dar mai îngrijorător este impactul potențial mai larg asupra aprovizionării cu energie și consecințele sancțiunilor dure occidentale asupra Rusiei, care ar fi de așteptat după o incursiune.

„Dacă vorbiți despre un conflict major [care implică] unul dintre cei mai mari furnizori de energie din lume și o țară importantă de tranzit către restul Europei, atunci nu poate să nu existe un impact semnificativ asupra piețelor de energie”, spuse Gould-Davies.

Rusia furnizează aproximativ 30% din gazul natural al Uniunii Europene, livrările din țară jucând un rol vital în generarea de energie și încălzirea locuințelor în Europa Centrală și de Est.

Rusia a fost deja acuzată că exploatează această încredere. Agenția Internațională pentru Energie a declarat miercuri că Rusia a contribuit la o subaprovizionare cu gaze în Europa prin reducerea exporturilor, iar în ultimele luni țara a pus presiune și asupra ofertei pentru Moldova.

„Am văzut Rusia în ultimele luni exploatând și exacerbând problemele aprovizionării globale cu energie, incusiv și prețurile din ce în ce mai mari”, a adăugat Gould-Davies. „Ar putea ei să se gândească la costul a ceva mult mai serios decât asta?”

Inflația costurilor cu energie a lovit deja milioane de case din Europa. In Marea Britanie consumatorii vor plăti cu aproximativ 790 de lire sterline (1.075 de dolari) mai mult pentru a-și încălzi și lumina casele în acest an, potrivit Bank of America, iar conflictul din Europa de Est ar putea declanșa aprofundarea crizelor legate de costul vieții în mai multe țări.

O îngrijorare în Europa este că Rusia ar fi într-adevăr dispusă să facă față unei rupturi cu piața europeană, având în vedere pivotul său treptat al aprovizionării cu gaz și cărbune către China în ultimii ani.

O accelerare a acestei schimbări ar provoca „un șoc enorm asupra economiei [europene], pentru că ei vor trebui să caute căi alternative”, a spus Melvin. Acest lucru ar putea bloca planurile pentru o eliminare treptată a energiei nucleare în anumite părți ale continentului, dacă națiunile sunt forțate să caute frenetic alternative energetice.

Administrația Biden a desfășurat planuri de urgență pentru a sprijini aprovizionarea cu energie în Europa în cazul în care Rusia ar invada, anticipând penuria de gaze și un șoc pentru economia globală, au declarat marți oficiali înalți ai administrației.

Între timp, UE lucrează la o „gamă largă de sancțiuni sectoriale și individuale” în cazul unei noi agresiuni rusești, potrivit unei declarații a Comisiei Europene care a participat la o întâlnire virtuală cu liderii SUA, Regatul Unit, Italia, Franța, Germania, Polonia, UE și NATO. Biden a declarat pentru CNN că va anticipa „sancțiuni economice semnificative”.

Analiștii se așteaptă, în general, la un pachet larg de sancțiuni care ar putea afecta marile bănci rusești, sectorul petrolului și gazelor și importurile de tehnologie. Dar efectele asupra Europei și a restului lumii ar fi resimțite, de asemenea.

„De fiecare dată când impuneți sancțiuni, îi impuneți costuri mari țintei, dar aveți și riscul de a suferi vătămări și asupra dvs. și asupra prietenilor și aliaților dvs.”, a spus Nathan Sales, subsecretar interimar pentru securitate civilă, democrație și umanitate în cadrul Departamentului de Stat al SUA în timpul administrației Trump.

Și, deși s-a bazat pe sancțiuni specifice împotriva persoanelor și companiilor ruse de la invazia Crimeei de către Rusia în 2014, există încă „o relație investițională substanțială” între țară și Occident care ar putea fi ruptă, a spus Melvin.

„Întrebarea este acum cât de mult vor fi eficiente aceste sancțiuni și cât izolată ar deveni economia rusă”, a adăugat el.

O lume care urmărește

Experții au spus că reverberațiile unei incursiuni și, mai pertinent, puterea răspunsului occidental, vor fi resimțite în întreaga lume. Unii se tem că orice mișcare a Rusiei pe care ar putea-o considera o victorie ar putea încuraja alte națiuni implicate în dispute la frontieră.

„China va urmări cu atenție lecțiile pe care le poate trage despre hotărârea occidentală”, a spus Gould-Davies. „Taiwanezii vor trage lecții din asta – așa cum este oricine la graniță, în ciuda faptului că trăiește lângă un lider superior”, a exclamat Nixey. Taiwan și China continentală au fost guvernate separat de la sfârșitul războiului civil chinez în urmă cu mai bine de 70 de ani, dar Partidul Comunitar Chinez (PCC) aflat la guvernare vede insula ca parte a teritoriului său și nu a exclus forța militară pentru a o cuceri.

Acest context subliniază, în unele părți, un sentiment că răspunsul SUA la criza din Ucraina ar putea dicta modul în care este privită în întreaga lume pentru o generație.

„Am observa efecte secundare pentru ani și poate decenii care vor urma”, dacă Rusia va orchestra o mișcare de succes, a spus Sales. „Asta le va spune dictatorilor din întreaga lume că SUA este un tigru de hârtie”.

El a invocat „regimurile necinstite precum Coreea de Nord și Iran” drept alte națiuni care ar putea încerca să valorifice un astfel de rezultat. Dar Sales a adăugat că există, de asemenea, „un scenariu în care SUA și NATO ies din această criză cu credibilitatea lor sporită”, în cazul în care un răspuns puternic ar iniția o coborâre a Rusiei.

Dacă vor apărea tensiuni îndelungate în urma incursiunilor rusești, ar putea fi reînnoită și o dezbatere în SUA cu privire la rolul pe care țara ar trebui să îl joace în Europa. „Ei acum au o divizare politică foarte puternică între un rol global de polițist, pe care l-a susținut Biden, sau cealaltă tabără în care facem doar ceea ce este în interesul SUA”, a spus Melvin.

Deși multe implicații ale unei mutări a Rusiei în Ucraina rămân departe de a fi sigure, există un lucru asupra căruia experții pot fi de acord: „În politica internațională, fiecare parte mereu urmărește celelalte părți”, a spus Gould-Davies.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button