Zilele trecute, pe întinderile rețelei de socializare Twitter, a avut loc un incident foarte interesant care i-a făcut pe mulți analiști politici să se gândească la cât de mult pot influența personalitățile media prin ignoranța lor mintea cetățenilor de rând. Elon Musk, care sprijină Ucraina în războiul împotriva Rusiei, dintr-o dată, din motive care nu sunt foarte clare, a scris postări în care cere Kievului să negocieze cu Moscova, sacrificându-și oamenii și teritoriile, pentru a mulțumi ambițiile dictatorului de la Kremlin. Un om de afaceri de renume mondial, fără studii în drept sau politică internațională, a încercat să „rezolve” conflictul militar prin vot, explicându-și „poziția” cu teama de amenințările nucleare din partea Federației Ruse. Politicienii și diplomații, inclusiv președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, au reacționat imediat la o serie de postări.
Ce ne spune acest incident? În primul rând, că nivelul de expertiză al fiecărei persoane depinde de sfera activității sale și de calificările profesionale. În al doilea rând, mulți oameni, în special personalitățile media, nu realizează întotdeauna amploarea consecințelor declarațiilor lor neglijente. Poate că doar riscurile financiare (ca în cazul lui Elon Musk) sau cultura „anulării” îi pot face să se gândească la acțiunile sau inacțiunea lor. Și, în sfârșit, cel mai important lucru de reținut este că unii încă nu înțeleg nici esența, nici natura războiului Rusiei împotriva Ucrainei suverane. Acest factor este folosit activ de propagandiștii de la Kremlin, deoarece astfel de incidente le oferă posibilitatea de a falsifica faptele și de a escalada situația.
Niciun șef al unui stat civilizat nu vrea război și nu vrea să pună în pericol viața cetățenilor săi. Ucraina, în primele zile ale unei invazii la scară largă, s-a îndreptat de mai multe ori către Rusia cu o cerere de negocieri, în speranța ca rămășițele de bun simț în mintea conducerii ruse. Și asta, permiteți-mi să spun, după semnarea Memorandumului de la Budapesta, care este absolut lipsită de sens din punctul de vedere al garanțiilor de securitate, și termenii acordurilor de la Minsk, pe care Federația Rusă le-a încălcat în mod repetat în toți acești 8 ani, au eșuat. în toate sensurile. În februarie și martie, Vladimir Putin a refuzat să vorbească pe picior de egalitate. În cele 7 luni ale fazei active a războiului, a devenit clar pentru întreaga lume că singurul partid care dorește pacea este Ucraina. Rusia nu vrea sfârșitul războiului, are nevoie de un răgaz pentru a continua genocidul poporului ucrainean pentru a-și face pe plac ideile șovine și imperialiste. Dorința de negocieri în Federația Rusă apare doar atunci când suferă o altă înfrângere militară.
După „referendumuri” situația nu s-a schimbat deloc: Ucraina continuă o contraofensivă reușită, țările civilizate ale lumii și chiar unii dintre aliații Rusiei nu își recunosc rezultatele, amenințările Kremlinului de a folosi arme nucleare se prăbușesc împotriva perspectivei serioase de o lovitură de răzbunare din partea țărilor NATO, inclusiv a Statelor Unite și a Marii Britanii. Vladimir Putin este încă cinic cu privire la normele dreptului internațional. Cu toate acestea, în situația actuală, Federația Rusă, chiar și la nivel legislativ intern, nu poate oficializa legal statutul de „cucerit”, sperând totuși să extindă lista celor patru regiuni incomplete la toate regiunile ucrainene. Acest lucru confirmă încă o dată faptul că Rusia nu se poate opri în frenezia ei bolnavă a războiului și nu ia în considerare alte opțiuni pentru sine, realizând că victoria Ucrainei o va duce la finalul așteptat de toți oamenii de bun simț.
Temându-se de inevitabil, Kremlinul își va continua șantajul nuclear prin amenințarea că va arunca în aer ZNPP sau că va folosi arme nucleare strategice/tactice în Ucraina. În plină schizofrenie, Vladimir Putin a declarat deja război întregului Occident, folosind toate manipulările posibile (diplomatice, economice, militare) pentru a escalada conflictul de care are nevoie. Politica de „împlinire” a agresorului nu a funcționat în războiul ruso-ucrainean chiar de la începutul său. Ea este inutilă acum. Rusia așteaptă orice concesiune din partea Occidentului pentru a crește doar amenințările și șantajul. Merită să ne amintim rezultatele unor astfel de „concesiuni” din Primul și al Doilea Război Mondial, ele au dus doar la extinderea arenei ostilităților și la și mai multe morți de civili.
Astăzi, Rusia este o amenințare globală pentru întregul sistem de securitate internațională. Dispariția regimului Putin în interiorul Federației Ruse oferă o oportunitate de rezolvare a situației existente. În viitor, doar Tribunalul Internațional, izolarea Rusiei și controlul extern consolidat al comisiilor independente asupra politicii sale interne vor putea învinge pentru totdeauna amenințarea post-imperialismului, precum și ideologiile fasciste și naziste care duc la genocid. a populaţiei civile din alte ţări.