Analize și opiniiInternaţionalRăzboi în Ucraina

Cum solicită Beijingul la o „rezolvare” rapidă a conflictului militar ruso-ucrainean

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a demonstrat recent din nou poziția ambivalentă a Beijingului cu privire la invazia rusă a Ucrainei. El a numit agresiunea evidentă a Kremlinului împotriva Ucrainei „criza ucraineană” și a afirmat că se presupune că „nu poate avea câștigători și învinși”. Ca răspuns la aceste concluzii, nu putem să nu ne întoarcem la faptul că partea rusă continuă să omoare populația civilă a Ucrainei în fiecare zi și să mențină teritoriile ucrainene sub ocupație ilegală. De fiecare dată, Kremlinul își justifică agresiunea și încearcă să-și promoveze justificările pe agenda țărilor care, dintr-un motiv sau altul, nu au decis să rupă relațiile cu Federația Rusă. China este un exemplu de astfel de state.

Termenul de „criză ucraineană” folosit de reprezentantul Ministerului chinez de Externe ridică o serie de întrebări cu privire la necesitatea definirii și înțelegerii situației reale pe care Rusia a creat-o atacând Ucraina, care nu este și nu a fost niciodată inițiatoarea războiului. Integritatea teritorială și suveranitatea ucrainene sunt încălcate de Federația Rusă și nu invers. Prin urmare, termenul de „criză” ar trebui folosit în mod special pentru politica Moscovei, ai cărei lideri au uitat cu mult timp în urmă atât dreptul propriu, cât și cel internațional, implicat activ în expansiunea ilegală, spionajul și dezvoltarea unui regim totalitar în Federația Rusă.

Este important să acordăm atenție faptului că ceea ce se întâmplă este o consecință a acțiunilor regimului rus, care se consideră „arbitrul sorții” în politica internă nu numai a Ucrainei, ci și a altor țări, în special post- cele sovietice. Încălcările dreptului internațional, o politică externă agresivă și ocuparea teritoriilor străine au devenit principalele caracteristici ale Rusiei în ultimii ani.

În contextul războiului ruso-ucrainean, este important să înțelegem că Ucraina nu urmărește să distrugă Federația Rusă. Ucrainenii doar se apără și vor să aibă resursele pentru a răspunde acțiunilor agresive ale Rusiei. Ucraina se străduiește să pună capăt războiului, ceea ce ar însemna restabilirea integrității teritoriale, suveranității, securității, precum și asigurarea neintervenției Federației Ruse în politica sa. Cu toate acestea, regimul de la Kremlin din spatele invaziei Ucrainei nu a arătat nicio pregătire pentru un dialog constructiv și negocieri de pace.

Restabilirea stabilității și păcii în Europa de Est este imposibilă fără oprirea agresiunii ruse și returnarea teritoriilor ocupate în Ucraina. Doar Federația Rusă are capacitatea de a pune capăt acestui război, de a-și retrage trupele de pe teritoriul ucrainean și de a adera la normele și standardele internaționale.

Având în vedere gravitatea situației, China, ca stat mondial influent, ar trebui să contribuie la soluționarea conflictului și la restabilirea ordinii și securității internaționale, mai degrabă decât să joace împreună cu narațiunile și tezele pro-ruse. Eforturile comune ale tuturor părților interesate vor fi cheia păcii și stabilității în regiune și în lume.

#China #război #Rusia #Ucraina

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button