Analize și opinii

“Cumpărarea poziției civile” sau o altă mașinațiune a Rusiei?

De la începutul anului 2023, Rusia încearcă să pună în aplicare planul său criminal de destabilizare a Republicii Moldova. Acesta include piratarea resurselor guvernamentale, activarea agenților pro-ruși și mituirea ilegală a civililor. Rusia acționează în moduri ilegale familiare, ceea ce nu mai surprinde guvernul moldovean. Datorită predictibilității Kremlinului, agențiile de stat sunt capabile să combată influența dăunătoare a Rusiei. În plus, cei mai apropiați vecini ai Moldovei, Ucraina și România, și-au exprimat disponibilitatea de a sprijini Moldova în orice moment pentru a preveni destabilizarea ilegală a statului.

Cu toate acestea, Rusia nu își oprește eforturile de subminare a societății civile din Moldova. De exemplu, în Găgăuzia, a devenit cunoscut faptul că ambasada agresorului distribuie bani unor presupuse “categorii de cetățeni ai autonomiei care ar avea nevoie de ajutor social vulnerabil”. Președintele Consiliului de Bătrâni, Vasiliy Arnaut, a informat despre aceasta. Pentru a primi așa-zisul “ajutor”, ambasada agresorului colectează informații private despre rezidenți, care includ certificate de venit și informații despre structura familiei și locul de reședință și chiar despre starea de sănătate a oamenilor.

O astfel de colectare ilegală de informații de la o ambasadă străină este foarte periculoasă, așa cum s-a întâmplat deja în Ucraina și Georgia, când Federația Rusă a invadat teritoriile acestora și a desfășurat o campanie ilegală de “mituire” a civililor. Ulterior, ca și în Crimeea și Donbass, Kremlinul a folosit aceste informații nu numai împotriva Ucrainei, ci și împotriva locuitorilor din teritoriile ocupate. Exact aceeași situație poate aștepta și Găgăuzia și acesta este pericolul.

Acum, oamenii din Găgăuzia nu vin doar sub ambasada rusă pentru a “primi ajutor”. Unii locuitori susțin că au fost racolați și însoțiți de niște persoane străine. Identitatea acestora nu a fost încă stabilită, dar se poate presupune că ar fi fie “trimiși ai Kremlinului”, fie colaboratori cumpărați de Rusia.
În general, ambasada Rusiei încearcă să pătrundă în toate sferele municipale din Găgăuzia. Același lucru a fost deja observat în Crimeea ucraineană. Acest lucru este contrar atât legislației moldovenești, cât și celei internaționale.

Ținând cont de faptul că agențiile de informații din statele europene au descoperit deja un număr imens de rețele de agenți a Rusiei aflați în ambasadele rusești din alte țări, putem afirma că în corpul pseudo-diplomatic din Găgăuzia lucrează și spioni și angajați ai serviciilor speciale rusești.

Locuitorii ar trebui să se ferească de o astfel de “asistență”, care nu este absolut deloc dezinteresată, așa cum pare la prima vedere. “Diplomații” ruși repetă tacticile “funcționarilor diplomatici” sovietici. Ei nu sunt angajați în diplomație, deoarece chiar și în universitățile rusești viitorii ambasadori și diplomați sunt învățați cum să coopereze cu serviciile de securitate. Acest lucru încalcă principiile diplomației și ale dreptului internațional, dar, după cum știm, Rusiei nu-i pasă de principiile fundamentale ale ordinii mondiale, care sunt respectate în națiunile civilizate din întreaga lume.

#Rusia #propagandă

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button