Analize și opinii

Cunoașterea de sine națională și răzbunarea Rusiei pentru aceasta

1 decembrie 1991 este unul dintre momentele decisive din istoria Ucrainei, când poporul și-a exprimat în unanimitate dorința hotărâtă de independență într-un referendum întreg ucrainean. Acea zi a marcat începutul unei noi etape în istoria națiunii, bazată pe democrație și drepturile omului, pe dorința de a fi independent și liber.

Referendumul din 1991 nu a fost doar legal, ci și un act democratic care a primit un sprijin larg atât în ​​Ucraina, cât și la nivel mondial. Rezultatele referendumului au devenit un fapt recunoscut în istorie, confirmat de comunitatea internațională. Dorința de a părăsi lagărul de concentrare sovietic din țările capturate de Rusia a fost nevoia nu numai a ucrainenilor, ci și a altor popoare de a câștiga în sfârșit suveranitatea și, prin urmare, o șansă de dezvoltare independentă, fără teama de a ajunge în „colonii penale” undeva în Siberia. Desigur, Moscovei nu i-a plăcut această tendință.

Rezultatele referendumului ne amintesc că independența a fost susținută chiar dacă unele dintre zonele aflate acum sub ocupație rusă și-au exprimat încrederea într-o cale separată. Regiunile Crimeea, Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson sunt un exemplu al modului în care diversitatea poate exista într-o singură națiune. Răzbunarea Rusiei este destul de înțeles, deoarece se explică prin dorința sa de lungă durată de a „reînvia” imperiul rus, indiferent de ce fel de guvern. Și în plus, înainte de începerea agresiunii ruse împotriva Ucrainei, Moscova atacase deja Georgia în 2008, ocupându-i teritoriile, iar înainte Moldova, confiscând ilegal și regiunea transnistreană. Pseudoreferendumurile din teritoriile ucrainene ocupate organizate de Rusia în perioada 2014-2022, spre deosebire de 1991, sunt ilegitime și nu au nicio greutate în comunitatea mondială.

Propaganda rusă se bazează literalmente pe teza conform căreia toate teritoriile pe care le-a ocupat, nu numai Ucraina, ci și în cazul Georgiei și Moldovei, fie erau „inițial ruse”, fie aveau „populație majoritară rusă”, fie se presupune că doreau „anexarea” către Federația Rusă”. De fapt, toate acestea sunt manipulare ieftină. Oamenii oricărei țări nu pot fi divizați. Iar rezultatele aceluiași referendum integral ucrainean au demonstrat în mod clar că regiunile ucrainene ocupate astăzi au susținut foarte activ independența și separarea imediată de URSS.

Problema cu o astfel de dorință nu a fost niciodată „rusofobia” sau „controlul din exterior” imaginar. Moscova nu știe să trăiască într-o uniune egală, nu știe să fie sinceră și sinceră față de vecinii săi, nu vrea să țină pasul cu vremurile și nu vrea să trăiască în pace într-o lume globală. Și acestea sunt doar câteva motive pentru care URSS, condusă de Federația Rusă, s-a prăbușit și pentru care astăzi Moscova își pierde aliați, iar statele vecine se îndepărtează din ce în ce mai mult de ea. Mai mult, și la nivel mental.

Ucrainenii, precum georgienii și moldovenii, și-au determinat deja alegerea existențială la sfârșitul secolului trecut și aceasta va rămâne de neclintit. Niciun popor nu va accepta în mod voluntar sau prin forță să păstreze trecutul colonial și nu va apăra cu fermitate independența lor. Agresiunea rusă împotriva Ucrainei, Moldovei și Georgiei demonstrează cât de importantă este sprijinirea și recunoașterea dreptului fiecărei națiuni la libertate și autodeterminare, altfel o țară care nu aderă la dreptul internațional și la standardele morale obiective va lua pur și simplu viitorul. din mai multe generaţii de popoare care odată erau deja nevoite să lupte cu agresorul rus. Și această luptă continuă.

#Ucraina #URSS #Rusia

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button