Economie

Cursul leului în 2022: Moneda națională ar putea înregistra o depreciere cu circa 5%

În pofida unor șocuri economice și sociale precum pandemia și creșterea semnificativă a prețului gazelor și a altor resurse energetice, leul moldovenesc a rămas o valută stabilă anul trecut. Moneda națională s-a depreciat în 2021 cu doar 2% față de dolarul american comparativ cu anul 2020 și nu prezintă semnale pentru o depreciere mai rapidă, susțin economiștii de la Expert-Grup, transmite sursa

Totuși criza gazelor a creat în luna noiembrie 2021, o presiune enormă pe piața valutară și doar intervenția Băncii Naționale a Moldovei, care a scos din rezerve circa 270 de milioane dolari pentru a acoperi cererea de valută străină, a permis ca pe piață să nu aibă loc fluctuații semnificative a cursului de schimb.

În 2022 situația dificilă cauzată de scumpirea gazelor și a altor resurse energetice se menține. În consecință presiunea asupra cursului monedei naționale va rămâne înaltă. Însăși Guvernul a inclus în calcul la elaborarea și adoptarea Legii bugetului de stat o depreciere cu circa 5% a leului moldovenesc.

Astfel cursul mediu anual pentru anul 2022 este prognozat la un nivel de 18,77 lei pentru un dolar și de 22 lei pentru un euro. Este adevărat că foarte des prognozele Guvernului nu se adeveresc. De exemplu în 2020 pentru finele anului 2021 prognoza a fost de 18,49 lei pentru un dolar, dar am avut un curs de aproximativ 17,75 lei.

Un curs mediu anual mai mare de 18 lei pentru un dolar, am avut anterior în anii 2015-2017, imediat după furtul miliardului. Adică dacă leul și se va deprecia, va fi mai degrabă o revenire la cotațiile mai vechi.

De cine depinde cursul leului

Ce curs al leului vom avea la finele anului depinde în mare parte de politicile Băncii Naţionale. Astfel administrația BNM susține în continuare că cursul de schimb este determinat de evoluțiile cererii și ofertei pe piața valutară internă, în baza tranzacțiilor de cumpărare/vânzare.

„Banca Națională nu stabilește cursul de schimb valutar „după bunul său plac”. Acesta nu depinde de BNM, ci de evoluțiile cererii și ofertei pe piața valutară internă. Astfel, Banca Națională nu are drept scop stabilirea unui anumit curs de schimb valutar, scopul principal al BNM este menținerea stabilității prețurilor”, explică viceguvernatorul BNM, Tatiana Ivanicichina într-un interviu pentru IPN.

Potrivit ei în acest sens, sunt aplicate instrumente de politică monetară, unul dintre care sunt intervențiile pe piața valutară, atunci când BNM cumpără sau vinde valută pe piață.

„Aceste intervenții se fac cu un singur scop – de a evita volatilitatea cursului de schimb. Voi încerca să fiu mai explicită: cred că nimănui nu-i va plăcea să vadă pe panouri afișat azi un curs de 15 lei pentru un dolar, mâine 20 de lei și peste o altă zi 17 lei pentru un dolar. Astfel, pentru a evita oscilațiile bruște se recurge la intervențiile pe piața valutară”, afirmă Tatiana Ivanicichina.

Pe de altă parte guvernatorul BNM, Octavian Armaşu, susține că economia Moldovei este foarte sensibilă la situația de pe piața globală, iar țara noastră nu a mai trecut printr-o asemenea perioadă cu atâtea șocuri. 

„Prin cursul de schimb, BNM încearcă să nu influențeze politica monetară. Nu stabilim ținte specifice pentru valoarea cursului de schimb al leului moldovenesc în raport cu alte valute – dolarul american și euro. Cursul de schimb al monedei naționale este controlat și flotant. Aceasta semnifică că BNM intră pe piața valutară cu intervențiile sale pentru a atenua volatilitatea, asigurându-se că fluctuațiile cursului leului nu creează șocuri suplimentare în economie”, explică guvernatorul într-un interviu pentru revista Profit.  

Octavian Armaşu mai spune că dacă potrivit unor indicatori, să zicem, fundamentali, cursul monedei naționale ar trebui să se schimbe în mod logic fie în sus, fie în jos, BNM nu împiedică acest lucru.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button