Internaţional

Curtea ONU a admis parțial pretențiile Ucrainei împotriva Rusiei în cazul finanțării terorismului și discriminării rasiale în Crimeea

Pe 31 ianuarie, Curtea Internațională de Justiție de la Haga a emis o decizie în cazul Ucrainei versus Rusia. Kievul a acuzat Moscova că a încălcat convențiile internaționale privind lupta împotriva finanțării terorismului și eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială, transmite sursa.

Instanța a respins majoritatea acuzațiilor de finanțare a terorismului pe care Ucraina le-a adus în legătură cu sprijinul său pentru separatiștii din Donbass, fiind de acord doar că Rusia nu a furnizat o anchetă adecvată asupra presupuselor crime împotriva liderilor autoproclamatelor DPR și LPR.

După cum notează European Pravda, instanța a constatat că finanțarea terorismului, în sensul convenției relevante a ONU, este doar un transfer de fonduri. Astfel, furnizarea de echipamente și arme militare nu reprezintă o încălcare a convenției.

De asemenea, instanța a respins majoritatea pretențiilor Ucrainei privind discriminarea împotriva tătarilor din Crimeea și a ucrainenilor din Crimeea anexată. În special, instanța nu a considerat că este dovedit că Rusia a încălcat dreptul internațional atunci când a interzis activitățile Mejlis-ului poporului tătar din Crimeea.

Totodată, instanța a constatat că Moscova și-a încălcat obligațiile de nediscriminare a minorității ucrainene în educație, remarcând că în primii doi ani numărul studenților care studiază în ucraineană a scăzut cu 90%.

Ucraina a intentat un proces împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție în ianuarie 2017 și a fost acceptat spre examinare în noiembrie 2019.

#Curtea_ONU #pretenții #Ucraina #Rusia

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button