Război în Ucraina

Curtea Penală Internațională a emis mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin pentru crime de război. Ce spune președintele R. Moldova despre mandatul de arest pentru Putin

Curtea Penală Internațională a emis astăzi un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, acuzându-l de comiterea crimelor de război în Ucraina.

Kremlinul a negat în mod repetat acuzațiile conform cărora forțele sale ar fi comis atrocități în timpul invaziei de un an a vecinului său.

CPI a emis mandatul de arestare a lui Putin sub suspiciunea de deportare ilegală a copiilor și transfer ilegal de persoane de pe teritoriul Ucrainei în Federația Rusă.

Separat, instanța a emis mandate pentru Maria Alekseyevna Lvova-Belova, comisarul rus pentru drepturile copilului, cu aceleași acuzații, scrie Reuters.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a comentat decizia Înaltei Curți de la Haga, care a eliberat un mandat de arest pe numele președintelui rus, Vladimir Putin, transmite Știri.md.

Șefa statului a declarat, în cadrul ediției speciale a emisiunii „Bună seara” de la Moldova 1, că mandatul de arestare pe numele președintelui rus confirmă faptul că liderul de la Kremlin se face vinovat personal de crimele de război comise în Ucraina.

„Moldovenii nu au fost niciodată de partea ucigașilor. Noi am condamnat agresiunea Rusiei din prima zi de război, am vorbit tranșant despre faptul că Rusia vrea răsturnarea ordinii constituționale în Republica Moldova. Am știut că Rusia încearcă să se implice în treburile interne ale Republicii Moldova, am știut despre propagandă și, în momentul în care am avut probe concludente de răsturnare a guvernării de la Chișinău, atunci am ieșit și am vorbit public ca oamenii să știe cine sunt prietenii și dușmanii noștri”, a subliniat Maia Sandu.

Șefa statului a reiterat faptul că Federația Rusă se află departe de hotarele noastre, datorită ucrainenilor, a curajului și dragostei lor pentru libertate.

„Deoarece Federația Rusă nu poate ajunge la hotarele noastre, ea poartă un război hibrid”, a menționat președintele.

#Curtea_Penală_Internațională #Putin #mandat_de_arestare #crime_de_război

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button