InternaţionalRăzboi în Ucraina

Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pentru fostul ministru al Apărării al Rusiei Șoigu și șeful Statului Major General al Rusiei, Gerasimov

Pe 25 iunie, Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare a fostului ministru al Apărării al Rusiei, Serghei Șoigu, și a șefului Statului Major al Rusiei, Valery Gerasimov, în legătură cu atacurile asupra infrastructurii energetice a Ucrainei și a prejudiciului civililor. Publicația BBC relatează că acuzațiile împotriva lui Shoigu și Gerasimov se referă la evenimente care au avut loc în perioada 10 octombrie 2022 – 9 martie 2023, transmite sursa.

Potrivit Camerei preliminare a Ministerului Afacerilor Interne, fostul ministru al apărării și șeful Statului Major General ar fi răspunzători pentru lovirea unor bunuri civile și cauzarea unor pagube accidentale excesive populației civile și bunurilor civile. În plus, ei sunt suspectați de crime împotriva umanității.

„Există motive întemeiate să credem că acești doi suspecți sunt responsabili pentru loviturile cu rachete efectuate de forțele armate ruse asupra infrastructurii electrice ucrainene”, se arată în comunicatul de presă al instanței.

Serviciul de presă al aparatului Consiliului de Securitate al Rusiei a numit decizia Camerei procedurilor preliminare a Ministerului Afacerilor Interne drept „șoc al aerului”. „Acesta este un șoc aerian, deoarece jurisdicția Curții Penale Internaționale nu se extinde asupra Rusiei”, a spus serviciul de presă al Consiliului de Securitate, menționând că Curtea Penală Internațională a luat această decizie „ca parte a războiului hibrid al Occidentul împotriva Rusiei”.


În martie 2023, Curtea Penală Internațională a emis mandate internaționale de arestare pentru președintele Rusiei Vladimir Putin și comisarul pentru drepturile copilului Maria Lvova-Belova. Curtea Penală Internațională de la Haga consideră că Vladimir Putin și Maria Lvova-Belova sunt responsabili pentru o crimă de război: strămutarea ilegală a copiilor din teritoriile ocupate ale Ucrainei în Rusia. În iulie 2023, Ministerul Afacerilor Interne al Rusiei l-a pus în urmărire pe judecătorul Ministerului Afacerilor Interne, Tomoko Akane, care a emis acest mandat.

#Șoigu #Gerasimov #arestare

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button