Politică

Tiraspolului i se va propune să implementeze legislația UE în regiunea transnistreană. Precizările Cristinei Gherasimov

Chișinăul va propune autorităților nerecunoscute de la Tiraspol să implementeze acquis-ul comunitar (legislația Uniunii Europene) pe teritoriul regiunii transnistrene, în contextul în care Republica Moldova începe negocierile de aderare la UE. Autoritățile constituționale ale țării noastre mizează pe faptul că Tiraspolul va fi cointeresat să implementeze acquis-ul comunitar dat fiind atractivitatea economică a piețelor din țările Uniunii Europene pentru regiunea transnistreană – lucru reflectat în cifra exporturilor. Precizările au fost făcute de vicepremierul pentru Integrare Europeană Cristina Gherasimov, în cadrul unei conferințe de presă din 25 iunie, la Luxemburg, transmite sursa.

Cristina Gherasimov a fost întrebată dacă există pași concreți pentru rezolvarea diferendului transnistrean, întrucât unul dintre capitolele negocierilor de aderare vizează securitatea frontierelor.

Regiunea transnistreană este parte din Republica Moldova și acquis-ul este propus pentru adoptare și implementare pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Inclusiv așa-numitele autorități de la Tiraspol urmează să facă cunoștință, dacă vor fi interesate în acest acquis, și deja să discutăm despre cum putem să-l adoptăm și implementăm pe teritoriul regiunii transnistrene”, a declarat Cristina Gherasimov.

Întrebată ce se va întâmpla dacă Tiraspolul nu va fi interesat să implementeze acquis-ul comunitar, vicepremierul Gherasimov a spus: „Noi vom face tot posibilul, având în vedere atracția economică a Uniunii Europene pentru regiunea transnistreană. Pe parcursul anului trecut, 70% din exporturile din regiunea transnistreană au mers pe piața europeană. Pe parcursul primelor luni din acest an, avem 80% din exporturile din regiunea transnistreană direcționate către piețele europene. Respectiv, considerăm că există acea atracție economică care ar putea cointeresa așa-numitele autorități să implementeze acquis-ul comunitar”.

#Gherasimov #UE #Tiraspol

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button