Societate

De ce au crescut prețurile la produsele – explicația ANRE

Creșterea accelerată a prețurilor pentru produsele petroliere principale de tip standard este dictată de tendința generală de creștere a cotațiilor înregistrate la bursele internaționale, care în ultimele zile au atins noi valori record, informează Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Potrivit ANRE, la data de 19 ianuarie, cotația petrolului Brent a urcat până la 89,05 dolari per baril, ajungând astfel la cel mai mare nivel înregistrat din 13 octombrie 2014, transmite sursa.

Același nivel maximal din ultimii 7 ani se înregistrează și la cotațiile Platts pentru benzină și motorină, care reprezintă produse derivate din petrol.

Evoluția mediilor lunare este reflectată în următoarele grafice:

În consecință, pentru ziua de mâine, 20.01.2022, sunt stabilite următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard:

  • Pentru benzina COR 95 – 22,33 lei/litru;
  • Pentru motorină – 19,30 lei/litru. 

Agenția Națională de Reglementare în Energetică menționează că aplică cu exactitate cadrul juridic corespunzător și urmărește ca prețurile la produsele petroliere principale de tip standard să fie corecte, reflectând fidel evoluțiile pe piața internațională atât în perioade de creștere, cât și de descreștere a cotațiilor.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button