Politică

De ce au demisionat 16 judecători de la CSJ: Cum motivează unii dintre ei

Marți, 14 februarie 2023, Consiliul Superior al Magistraturii a acceptat cererile de demisie depuse de 16 judecători din cadrul Curţii Supreme de Justiţie.

ZdG a aflat că în cadrul întâlnirii cu judecătorii, unii dintre ei au cerut autorităților să amâne votarea legii cu privire la CSJ. Reprezentanții MJ le-au zis însă că legea ar urma să fie aprobată până la sfârșitul lunii martie, astfel că judecătorii, nemulțumiți de rezultatele discuției, au ales să demisioneze, transmite sursa.

La trei zile după acea întâlnire, Guvernul Gavrilița, din care făcea parte și Sergiu Litvinenco, își prezenta demisia. Chiar și așa, proiectul de lege privind mecanismul de evaluare extraordinară a judecătorilor și candidaților la funcția de judecător al CSJ ar urma să meargă spre aprobare. 

ZdG a încercat să discute cu câțiva dintre judecătorii de la CSJ care au demisionat. Unii nu au răspuns la telefon, iar alții au refuzat să-și motiveze plecarea din sistemul judecătoresc. 

Victor Micu, membru CSM și judecător la CSJ, susține că demisia sa nu ar avea nicio legătură cu evaluarea extraordinară a judecătorilor de la CSJ care ar putea începe în martie.

„Motivul este că vreau să-mi schimb activitatea. Eu din toamnă voiam să plec, dar problema a fost că dacă aș fi plecat, nu era cvorum la CSM și iată acum a venit momentul să-mi dau demisia. Vreau să mă ocup în continuare cu activitatea didactică sau altceva. Sunt și probleme de familie”, a afirmat Micu.

Dorel Musteață, președintele interimar al CSM, a refuzat să ofere un comentariu despre plecările masive de la CSJ.

Ion Arhiliuc, fost judecător la CSJ, într-un mesaj publicat pe contul său de facebook consideră că „încep consecinţe grave pentru actul de justiţie la toate fazele proceselor judiciare, pentru un Stat de Drept. Aşa consecinţe grave la implementarea reformei judiciare n-a suportat nicio țară europeană. Se ştia că judecătorii nu se „importă” din alte ţări, astfel trebuia din start de selectat, pregătit alte candidaturi profesionale”, consideră fostul magistrat. 

#CSJ #judecători #demisia

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button