Politică

De ce Guvernul Gavrilița a demisionat? Deputat PAS: „Trebuie să punem mai mult accent pe securitate”. Cu ce ar fi mai bun Recean

Guvernul Gavrilița a demisionat, pentru că ar fi nevoie de anumite „resetări guvernamentale”, de „mai multă disciplină în actul de guvernare”. O spune deputatul PAS, Radu Marian, potrivit căruia este necesară prioritizarea anumitor domenii și punerea unui accent mai mare pe securitate. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 10 februarie a emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8.

„Guvernul Gavrilița a condus Republica Moldova în timpul unor crize externe fără precedent care s-au abătut asupra țării noastre, doar că aceste probleme au deschis o discuție în societate despre necesitatea unor resetări guvernamentale, dar și în partid. Desigur, PAS este un partid cu democrație internă, ceea ce e sănătos și credem că acum este momentul bun pentru această resetare, anume pentru că acum, provocările, în special, de securitate sunt în creștere.

Noi vrem să prioritizăm anumite domenii, să aducem mai multă disciplină în actul de guvernare și mă refer, în primul rând, la securitate și domnul Recean are această experiență în domeniu, avem fugari, grupări criminale care încearcă alte metode și mai agresive să submineze Republica Moldova și aceste provocări majore necesită măsuri și acțiuni imediate și acest Guvern trebuie numit cât mai curând ca să se apuce de lucru în cel mai scurt timp”, a precizat Radu Marian.

„Trebuie să punem mai mult acces pe securitate, să ne asigurăm că este pace și liniște, să contracarăm acțiunile grupărilor criminale și să ne ocupăm de recuperarea și creșterea economică. Credem că e nevoie de a pune accent pe aceste domenii pentru accelera procesul de integrare europeană”, a reiterat acesta.

Întrebat cu ce e mai bun Dorin Recean decât Natalia Gavrilița, deputatul a spus că: „domnul Recean, ca și doamna Gavrilița are experiență în gestionarea instituțiilor publice, dânsul are experiență pe partea de securitate. A activat la MAI, a adus schimbări, a avut un rol decisiv în acțiunile care țin de liberalizarea regimului de vize”.

Marian a subliniat că Natalia Gavrilița va rămâne în conducerea și echipa PAS și „va pune umărul în continuare la dezvoltarea țării”.

În opinia ex-deputatului Alexandru Slusari, demisia Guvernului era necesară, fiindcă „a lucrat ca pompier și nu tot timpul reușea cu apă”. 

„Cel puțin rezultatele reformelor, sunt departe de realizare. Au continuat schemele, reforma descentralizării și autonomiei locale așa și nu a fost desfășurată. da, au fost gestionate niște criză din cauza pompării unor resurse financiare cu titlu de împrumut care majorează datoria externă, bravo partenerilor externi, ne-au ajutat”, consideră Slusari.

Iar vicepreședintele PSDE, Nicolae Ciubuc, crede că demisia in corpore a Executivului a fost previzibilă și inevitabilă.

„Cumva era previzibilă, de așteptat și era și inevitabilă, probabil, pe fundalul multiplelor crize. Mai degrabă, modul cum a acționat Guvernul și cum a gestionat aceste crize. Ăsta este motivul pentru care a plecat doamna Gavrilița. Motivele sunt evidente și sunt la suprafață, de fapt, proasta administrare a lucrurilor în Republica Moldova”, a spus Ciubuc.

Fostul deputatși ambasador, Iurie Reniță, spune că „este un exercițiu eminamente democratic, adevărul e că este unul foarte tardiv. Nu este ceva surprinzător. Prea mari au fost așteptările cetățenilor, dar prea multe promisiuni electorale s-au făcut”.

#Guvernul_Gavrilița #demisia #Radu_Marian

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button