Societate

De ce miroase insuportabil la Giurgiulești? Agenția de Mediu a solicitat ajutorul ecologiștilor români

ncepând cu 30 decembrie, ecologiștii din Moldova monitorizează nivelul de poluare la Giurgiulești. Au fost efectuate evaluări ale situației și prelevări de probe.

Inițial, nu au fost identificate concentrații mai mari de poluanți decât este normal. În dimineața zilei de 16 ianuarie 2023, au fost identificate depășiri nesemnificative ale normei sanitare pentru dioxidul de azot – de 1,2 ori. Un nivel sporit al poluării aerului s-a atestat pentru conținutul de fenol, care a depășit norma sanitară de la 2,2 până la 3,8 ori, pentru diferite locații.

Probele de pe 17 ianuarie 2023 arătau menținerea unui nivel sporit de poluare a aerului pentru conținutul de fenol, în probele colectate la distanțe de până la 100 de metri de rezervoarele incendiate, norma era depășită de la 1,5 până la 2,0 ori.

„Percepția mirosului specific este condiționată de prezența fenolului în aerul atmosferic, care se presupune că este emanat de supraîncălzirea vatei minerale, utilizată drept strat izolator a rezervoarelor de depozitare a șrotului de floarea soarelui. Începând cu data de 18 ianuarie curent, ca urmare a situației de urgență create de izbucnirea acestui incendiu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor din România, la solicitarea doamnei ministră a Mediului din Republica Moldova, pus la dispoziția specialiștilor de mediu din Republica Moldova un laborator mobil dotat cu echipamente specializate în determinarea unei serii vaste de substanțe poluante în aerul atmosferic”, precizează specialiștii.

Astfel, Laboratorul de Referință de Mediu al Agenției de Mediu, în comun cu laboratorul mobil din România au prelevat probe de aer în diferite locații de la locul incidentului și pentru diferite condiții meteorologice. Pe 19 ianuarie 2023, concentrația de fenol depășea norma de la 1,2 până la 3,3 ori. Valoarea maximală s-a înregistrat în raza incendiului, pe teritoriul companiei „Danube Oil Company”.

Laboratorul mobil din România a monitorizat calitatea aerului în diferite locații, la diferite distanțe de la sursa de poluare și le-a raportat la condițiile vremii, timp de 24 de ore. Aceștia urmează să examineze calitatea aerului și în zona rezidențială din Giurgiulești, timp de 24 de ore.

După ce rezultatele analizelor obținute de specialiștii români vor fi generalizate, estimate, validate și transmise specialiștilor din Republica Moldova, ele vor fi publicate.

Agenția de Mediu conlucrează alte instituții și organizații responsabile, pentru a evalua impactul poluării de la Giurgiulești asupra sănătății. Populația din regiune este îndemnară să reducă durata aflării în zonele industriale și, în cazul aflării în zona incendiului, să poarte măști de protecție, până la înlăturarea situației. Persoanelor cu maladii ale sistemului cardio-vascular și ale tractului respirator li se recomandă reducerea sarcinilor fizice.

#miroase #Giurgiulești #ecologiști_români #Agenția_de_Mediu

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button