Internaţional

Decizie neașteptată a Curții de Justiție a UE: Doi oligarhi ruşi au fost scoși de pe lista de sancţiuni

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis miercuri să îi elimine pe miliardarii ruși Mihail Fridman și Petr Aven de pe lista persoanelor sancționate de UE după atacul Rusiei asupra Ucrainei din 2022, scrie sursa.

Tribunalul consideră că niciunul dintre motivele prezentate în actele inițiale nu este suficient de bine fundamentat și că, prin urmare, includerea lui Aven și Fridman pe listele în cauză „nu era justificată”, a precizat instanța cu sediul la Luxemburg într-un comunicat, scrie Reuters.

„Tribunalul susține cererile lui Petr Aven și Mihail Fridman și anulează atât actele inițiale, cât și actele care mențin listele de măsuri restrictive pentru perioada 28 februarie 2022 – 15 martie 2023”, a precizat instanța într-un comunicat.

Deși recunoaște „un anumit grad de apropiere între Petr Aven și Mihail Fridman și (președintele rus) Vladimir Putin sau anturajul său”, instanța a afirmat că UE nu a reușit să demonstreze că cei doi oligarhi „au susținut acțiuni sau politici care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei”.

Instanţa a decis că miliardarii nu ar fi trebuit să fie incluşi pe listă în perioada februarie 2022 – martie 2023.

O decizie a UE din martie 2023 a reintrodus măsurile restrictive pentru cei doi bărbaţi, care au depus un recurs separat împotriva acestei acţiuni.

Întrebat miercuri despre decizia instanței, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia consideră că astfel de sancțiuni sunt atât ilegale, cât și distructive, dar că oamenii de afaceri au avut posibilitatea de a le contesta.

Petr Aven, de naționalitate rusă și letonă, și Mihail Fridman, de naționalitate rusă și israeliană, sunt principalii acționari principali ai Alfa Group, un conglomerat care include Alfa Bank, una dintre cele mai importante bănci din Rusia.

#UE #sancțiuni #oligarhi

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button