Societate

„Declararea limbii române ca limbă de stat a presupus o luptă aprigă”: Mesajul prim-ministrei de Ziua Limbii Române

Declararea limbii române ca limbă de stat și revenirea la grafia latină a implicat o „luptă aprigă”. O spune prim-ministra Natalia Gavrilița, care a adăugat că cel mai frumos omagiu adus limbii noastre, este „s-o învățăm, s-o prețuim și să o vorbim corect”.

„Oriunde ne poartă pașii și viața, acolo unde auzim că se vorbește limba română avem mereu sentimentul de „acasă”.

Puține sunt țările care își sărbătoresc limba pe care o vorbesc așa cum o facem noi. E pentru că, ani la rând, cetățenii au fost lipsiți de ea, iar revenirea la grafia latină și declararea limbii române ca limbă de stat a presupus o luptă aprigă. La o distanță de peste trei decenii de la Mișcarea pentru eliberare națională, vorbim limba maternă fără nicio frică, copiii noștri învață în școli cu predare în limba română și ne bucurăm de biblioteci pline de carte românească”, a subliniat prim-ministra.

Aceasta a mai precizat că limba română este cel mai puternic element identitar care ne definește ca națiune, care arată lumii cine suntem și de unde venim.

„Ea este vorbită, scrisă și cântată de milioane de oameni în toate colțurile lumii”, a spus Gavrilița.

„Recent, am avut ocazia să stau de vorbă cu câțiva copii din diaspora, reveniți acasă pentru evenimentele organizate de Zilele Diasporei. M-au uimit și bucurat în același timp cu o vorbire românească superbă. Chiar dacă era cu un pic de accent italian, francez sau iordanian, acești tineri și copii fac eforturi pentru a păstra legătura cu baștina lor, ba chiar și cu a părinților lor. Prin limba română, copiii diasporei nu doar păstrează legătura cu bunicii și rudele din Moldova, ei își definesc identitatea”, a relatat premierul.

Totodată, Natalia Gavrilița le-a mulțumit tuturor care au apărat limba română.

„Pentru sacrificiu, trudă și curaj le suntem recunoscători generațiilor de intelectuali care au păstrat și apărat limba română. Să-i cinstim în memoria noastră și să le mulțumim celor care continuă să cultive cu demnitate dragostea de grai matern”, a menționat prim-ministra.

Moldova News reamintește că Republica Moldova celebrează miercuri, 31 august, Ziua Limbii Române. Sărbătoarea este marcată în țara noastră de 33 de ani. Cu tot atâția ani în urmă s-a revenit și la grafia latină.

#ZiuaLimbiiRomâne #Moldova #discurs #independență

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button