Analize și opinii

Declarații penale ale fostului președinte francez

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a făcut apel la un fel de „negocieri” cu Rusia pentru a pune capăt războiului din Ucraina, fără participarea acesteia din urmă. Într-un interviu acordat publicației Le Figaro, deși a calificat războiul drept un „eșec și o greșeală a lui Putin”, el a vorbit despre un „conflict înghețat” cu Rusia. În opinia sa, pretinsa „unică soluție” pentru a-l împiedica pe acesta din urmă este „organizarea ilegală de referendumuri” privind „concesiile teritoriale” criminale ale Ucrainei pe teritoriile sale ocupate de Rusia.

Orientarea pro-rusă a declarațiilor lui Sarkozy este dincolo de orice îndoială. El a mai declarat că „noi [fără a preciza cine] avem nevoie de Rusia, iar Rusia are nevoie de noi”. Iată cum au decis jurnaliștii publicației să numească articolul-interviu cu fostul președinte francez. Sarkozy a cerut în mod ilegal organizarea de „referendumuri” ilegale în estul Ucrainei și în Crimeea. În același timp, fostul apărător al Georgiei de ocupanții ruși, a uitat, în mod evident, că ipotezele sale privind o anumită „supraveghere internațională” într-un astfel de caz sunt, de asemenea, ilegale. În plus, el a declarat că revenirea Crimeii la Ucraina este, se presupune, „o” „iluzie”.

Este trist să vezi cine a reacționat cândva mai activ decât orice alt lider mondial la invazia rf în Georgia. Prietenia lui Sarkozy cu Putin nu numai că l-a doborât de pe scena politică franceză, dar l-a și transformat într-un „ciudat”, știrile despre el apărând cel mai adesea în contextul proceselor sale penale pentru acuzații de corupție.

Sarkozy și-a permis, de asemenea, să critice declarația liderilor europeni potrivit căreia vor sprijini Ucraina până la sfârșitul războiului. De asemenea, a vorbit în stilul propagandei rusești împotriva aderării Ucrainei la NATO și la Uniunea Europeană, deși opinia sa nu a fost solicitată de niciunul dintre liderii autoritari ai UE sau ai Alianței. Reamintim că, la un moment dat, a fost de acord cu importanța integrării europene atât a Georgiei, cât și a Ucrainei. De asemenea, el a vorbit în mod puțin măgulitor despre Rusia însăși atunci când a vorbit în 2007 despre acțiunile sale agresive pe scena mondială. Cu toate acestea, adecvarea fostului președinte francez a fost risipită după întâlnirea cu dictatorul de la Kremlin.

În plus față de toate cele de mai sus, în interviu a cerut acordarea așa-numitului „statut de neutralitate” Ucrainei, deși, cu siguranță, nu este de competența sa să decidă acest lucru. Sarkozy a contribuit la începutul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, când era președinte, prin decizia de a furniza Mistral-uri armatei ruse. Cu toate acestea, acum Sarkozy este un reprezentant tipic al celor marginalizați din Franța, ale cărui cuvinte sunt luate în serios doar de propaganda rusă și de funcționarii pro-Kremlin din interiorul Franței, precum Melanchon sau Le Pen.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button