Război în Ucraina

Deficitul bugetar în 2022 a constituit 8,7 miliarde de lei, mai puțin decât se aștepta

În anul 2022, la bugetul public național (BPN) au fost acumulate venituri în sumă de 91,5 miliarde de lei, fiind în creștere cu 14,1 miliarde de lei față de anul 2021, anunță Ministerul Finanțelor.

Cheltuielile au constituit 99,7 miliarde de lei, care comparativ cu anul 2021 sunt mai mari cu 17,7 miliarde de lei, transmite sursa.

În consecință, executarea BPN s-a încheiat cu un deficit în sumă de 8,2 miliarde de lei, iar soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetelor componente ale bugetului public național au constituit 6,5 miliarde de lei.

Veniturile bugetului de stat în anul 2022 au constituit 59,2 miliarde de lei, înregistrând o majorare de 9,8 miliarde de lei.

Veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat au constituit 23,8 miliarde de lei, în creștere cu 3,7 miliarde de lei față de anul 2021, iar cele administrate de către Serviciul Vamal au constituit 33,9 miliarde de lei, fiind în creștere cu 5,3 miliarde de lei comparativ cu anul trecut.

Cheltuielile bugetului de stat au fost executate în sumă de 67,9 miliarde de lei, cu 13,8 miliarde de lei mai mult comparativ cu anul trecut. Executarea bugetului de stat s-a încheiat cu un deficit în sumă de 8,7 miliarde de lei, ceea ce este de aproape două ori mai puţin decât a prognozat Guvernul.

În acelaşi timp, soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetului de stat au constituit 3,1 miliarde de lei.

Ministerul Finanțelor susține că, în anul 2022, a asigurat onorarea tuturor angajamentelor de plată, toate plățile fiind finanțate integral.

#deficit_bugetar #Moldova #economie

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button