Politică

Despre ce a discutat șefa diplomației de la București la întrevederea cu oficialii în Bruxelles

Întărirea rezilienței, a securității și a capacităților de apărare ale Republicii Moldova și perspectiva Ucrainei de a deveni stat membru al Alianței au fost discutate de șefa diplomației de la București, Luminița Odobescu, la Bruxelles, în marja Consiliului Afaceri Externe, transmite sursa.

Potrivit unui comunicat emis de MAE, oficialul român a subliniat sprijinul ferm al României cu privire la obiectivul deschiderii cât mai curând de către UE a negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina.

„În contextul mai larg al consecințelor războiului din Ucraina, ministrul Luminița Odobescu a mulțumit pentru sprijinul consistent acordat de UE pentru Republica Moldova prin crearea unei misiuni civile, adoptarea unui regim de sancțiuni al UE care vizează destabilizarea statului, respectiv sprijinul consistent în cadrul Facilității Europene pentru Pace, toate menite să consolideze reziliența în fața diverselor tipuri de amenințări”, se arată comunicat.

De asemenea, Luminița Odobescu a subliniat importanța continuării sprijinului substanțial pentru eforturile administrației pro-europene de la Chișinău, inclusiv în perspectiva deschiderii negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE în cursul acestui an.      

Totodată, în cadrul  discuției cu Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Vice-Președinte al Comisiei Europene, Josep Borrell, ministrul de externe Luminița Odobescu a reconfirmat sprijinul ferm al României pentru Ucraina.

În cadrul Consiliului European din 23 iunie 2022, liderii UE au acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE. În acest context, ei au invitat Comisia Europeană să transmită Consiliului un raport cu privire la îndeplinirea condițiilor prevăzute în avizul Comisiei privind cererea de aderare a Republicii Moldova.

Ulterior, a fost elaborat un plan de acțiuni pentru implementarea celor 9 condiții formulate de către Comisia Europeană. Proiectul planului a fost discutat la ședința Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană (CNIE) din 13 iulie 2022 și a fost adoptat la 4 august 2022.

Planul de acțiuni conține pașii următori, ce urmează a fi realizați către vara anului 2023.

#Bruxelles #întrevedere #oficiali #UE

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button