Internaţional

Dezbateri pe tema garanțiilor de securitate internațională. Angajamentul Ucrainei cu privire la NATO

Ucraina refuză să renunțe la planurile sale de aderare la NATO şi la orice alte „garanții de securitate” cerute de Rusia, a declarat vineri pentru AFP ministrul său de Externe, Dmitri Kuleba, făcând apel la Occident să facă același lucru. Sursă.

Kievul, pentru care o astfel de promisiune „nu este o opțiune”, a cerut SUA şi aliaților lor să respingă cererile formulate de Moscova pentru a atenua tensiunile la frontiera ruso-ucraineană, a declarat Dmitro Kuleba în marja unei reuniuni a Consiliului de miniștri de Externe al OSCE la Stockholm.

„Resping această idee că noi ar trebui să garantăm ceva Rusiei. Insist: Rusia este cea care trebuie să garanteze că nu va continua agresiunea împotriva niciunei țări”, a afirmat Kuleba.

Un angajament al Ucrainei de a-și abandona planul de aderare la NATO – promisiune făcută în 2008 de Alianța Nord-Atlantică, dar care nu s-a materializat până acum – „nu este o opțiune” pentru Ucraina, a afirmat Kuleba, subliniind că aderarea la NATO şi UE figurează în Constituția ucraineană.

„Este absolut inacceptabil ca Rusia să aibă vreo influență asupra deciziilor luate de o altă țară suverană, Ucraina, şi de către o organizație internațională, NATO”, a declarat ministrul ucrainean pentru AFP.

În cadrul unei întâlniri în marja reuniunii OSCE de la Stockholm, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, i-a cerut joi omologului său american, Antony Blinken, „garanții de securitate” la frontierele ruse.

Moscova cere în special înghețarea avansării NATO spre Est, după ce o bună parte din țările din Europa de Est a intrat în Alianța Nord-Atlantică în urma prăbușirii Uniunii Sovietice.

Dmitro Kuleba i-a îndemnat pe aliații occidentali ai Kievului să nu încheie niciun fel de acord în acest sens cu Moscova, avertizând că Ucraina nu-l va recunoaște niciodată.

„Avem o regulă de aur în politica externă ucraineană: nicio decizie cu privire la Ucraina fără Ucraina. Dacă cineva, chiar și aliații noştri cei mai apropiați, ar lua o decizie legată de Ucraina în spatele nostru, nu am recunoaște această decizie”, a insistat ministrul de Externe ucrainean.

Președintele american, Joe Biden, și omologul său rus, Vladimir Putin, ar urma să aibă o discuție directă în timpul apropiat asupra tensiunilor în jurul Ucrainei, la șapte ani de la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 și de la preluarea controlului asupra unei părți din estul fostei republici sovietice de către forțele separatiste proruse.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button