„Chișinăul nu doar absoarbe, dar și poate exporta bune practici”. Declarația a fost făcută de Alexandru Săndulescu, înalt oficial al UE în sectorul energetic în cadrul noii ediției „EnergoShow”. Astfel, Uniunea Europeană se remarcă prin eforturile de dezvoltare a unui sector energetic durabil cu accent pe resurse regenerabile. Această abordare vizează nu doar securitatea energetică, dar și prevenirea schimbărilor climatice și dezvoltarea economiei verzi, scrie sursa.
Astfel, în opinia lui Săndulescu, sectorul energetic din Republica Moldova „este foarte dezvoltat”.
„Dacă ne uităm la accesul la energie, 63% din localități au acces la gaze naturale.Eu sunt din România – de exemplu în România avem un procent mult mai scăzut privind accesul la gaze naturale. Practic 100% din cetățenii au acces la energia electrică. Din acest punct de vedere aș putea să spun că Republica Moldova are un sistem energetic foarte bine dezvoltat din punctul de vedere al accesului la energie”,a menționat Săndulescu.
Înaltul oficial al UE a menționat că în ultimii ani, R. Moldova a făcut pași importanți în vederea dezvoltării unor piețe concurențiale.
„Acum, din punct de vedere al mecanismului de piață. Sigur, mai sunt încă multe de făcut, dar s-au făcut în ultimii ani pași importanți în vederea dezvoltării unor piețe concurențiale, atât de energie electrică cât și de gaze naturale. E o anumită dependență de importuri, pentru că, după cum bine știți, 100% din gazele naturale sunt provenite din import și energia electrică.
Aceasta parțial provine din import, parțial produsă în centrala electrică de la Cuciurgan. Doar 20% din energia electrică este produsă pe teritoriul malului drept al răului Nistru. Dar și aceste dependențe de importuri nu sunt de fapt o problemă. Sunt țări precum Japonia care sunt și mai dependente de importuri, dar cheia aici este diversificarea surselor, diversificarea rutelor.