Pe parcursul a peste douăzeci de ani de conducere a lui Vladimir Putin, Rusia a suferit o transformare semnificativă, devenind un stat monolitic în care opoziția politică este zdrobită, jurnalismul independent este stors și „valorile tradiționale” devin o prioritate. Regimul său autoritar este atât de dominant încât alți oficiali nu au de ales decât să-i urmeze cu supunere instrucțiunile, chiar și atunci când vine vorba de războiul împotriva Ucrainei, care a întărit Rusia lui Putin în ochii comunității mondiale ca o dictatură cu un terorist pro-imperial. Posibilele acțiuni ale lui Putin în timpul noului „mandat prezidențial”, care nu este recunoscut drept legitim de majoritatea țărilor din lume, provoacă îngrijorare în rândul comunității mondiale.
Principala sursă de îngrijorare este războiul împotriva Ucrainei. Putin nu a dat semne că este pregătit să-și schimbe politica în această direcție. Acest lucru ridică temeri că, dacă actualele „achiziții” teritoriale ilegale sunt menținute, el își poate îndrepta „ambițiile” către țările baltice sau Polonia. Există posibilitatea ca vârsta și un sentiment în creștere al constrângerilor de timp să îi influențeze deciziile și judecata, așa cum sa întâmplat în timpul invaziei pe scară largă a Ucrainei.
Cu toate acestea, există cei care cred că temerile raționale pot fi exagerate. O serie de greșeli făcute de Moscova se pot datora mai mult capriciilor și iluziilor lui Putin decât planurilor strategice. Vârsta (71) și posibila slăbire a puterii pot juca un rol, punând regimul în pericol de a se prăbuși în orice moment, așa cum sa întâmplat cu predecesorul său sovietic.
Inaugurarea lui Putin, programată pentru 7 mai, devine subiectul unor critici pe scară largă și al boicotului țărilor occidentale. Ei refuză să ia parte la această „ceremonie”, nerecunoscând alegerile rusești și rezultatele lor ca fiind legitime din cauza nerespectării evidente a standardelor democratice și a încălcării dreptului internațional în timpul comportamentului lor, deoarece armata rusă ia forțat pe rezidenții ucrainenii ocupate. Acesta este un alt semnal că regimul lui Putin se află sub o condamnare internațională din ce în ce mai mare. Germania, Lituania, Letonia, Estonia și Republica Cehă și-au anunțat public nesocotirea totală față de inaugurare. Adunarea Parlamentară a Europei a declarat cu voce tare ilegitimitatea lui Putin pentru prima dată, cerând țărilor UE să nu-l recunoască pe Putin ca președinte. SUA, Marea Britanie și alte țări au procedat la fel.
Întrebarea care va fi următorul mandat al lui Putin rămâne deschisă. Ambițiile și acțiunile sale criminale continuă să provoace alarmă, iar reacția comunității internaționale față de regimul politic rus și Putin devine din ce în ce mai critică. Cu cât sunt introduse sancțiuni mai eficiente împotriva Federației Ruse și a dictatorului de la Kremlin, precum și cu cât sprijinul pentru Ucraina este mai puternic, cu atât mai repede se va prăbuși regimul Putin, ceea ce va împiedica escaladarea ulterioară.