Societate

Din cauza caniculei, cultura nucului ar putea avea de suferit

Temperaturile mari şi lipsa precipitaţiilor ar putea afecta considerabil cultura nucului. Pentru a discuta despre provocările la zi şi eventualele soluţii pentru a avea o recoltă mai bună şi noi căi pentru export, mai mulţi producători și experţi internaţionali s-au reunit la un congres, la Chişinău.

Summit-ul nucicultorilor a reunit producători, oficiali si experți din Republica Moldova și străinătate. Misiunea lor este să găsească soluții la capriciile vremii, să crească producția și exportul, transmite sursa.

„Vreau să remarc că asocierea nucicultorilor este esențială în competitivitatea produsului nostru pe piețele internaționale. Noi ne propunem să creăm camerele agricole, o asociație profesională a agricultorilor care să poată să pregătească alături de asociații, producătorii agricoli pentru a absorbi aceste fonduri”, a spus Sergiu Gherciu, secretar general, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare.

Anul trecut, Republica Moldova a exportat peste șapte mii de tone de miez şi circa trei mii de tone de nuci în coajă, însă, vremea din acest an dă bătăi de cap producătorilor.

„Anul acesta, începutul a fost foarte favorabil pentru nuci şi migdale. S-au format bine, s-au polenizat numai că aceste călduri şi seceta mare le-au forțat să se oprească din creștere şi vor fi puţin subdezvoltate. Noi ne așteptăm la o maximă anul acesta de vreo 100 de tone, dar aşa ar putea să fie 50 sau chiar şi mai puţin, e un an foarte dificil”, a spus Simion Cerneanu, antreprenor.

„În primul rând, când sunt călduri mari noi ştim că nuca poate suferi de aşa numita arsură solară, care practic coace jumătatea nucii care este expusă la soare, făcând cel puţin jumătate de miez inutilizabil sau degradându-i calitatea. Evident că producătorii trebuie să înțeleagă că viitorul stă în instalarea sistemelor de irigare”, a spus OlegTîrsînă, președintele Asociației Nucicultorilor din Republica Moldova.

Business-summitul nucicultorilor din Republica Moldova este la cea de-a 10 ediţie şi este organizat cu susţinerea Elveţiei.

#Caniculă #nuci

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button