Societate

“Nu ne interesează cine ne dă înapoi oamenii noștri”. Protest al soțiilor bărbaților mobilizați

Canalul de telegrame Way Home a publicat un manifest al rudelor și prietenilor celor mobilizați pe 12 noiembrie. Scopul său este de a-i aduce acasă pe cei mobilizați pe front “cu orice preț”. Manifestul nu are o poziție clar articulată împotriva războiului, dar cere respectarea Constituției și a drepturilor omului, inclusiv a dreptului la proteste sociale și la întruniri publice. Acesta nu este încă un protest politic, dar este un pas în această direcție, potrivit analiștilor politici intervievați de Sever.Realii.


Manifestul este împărțit în trei părți – “Suntem pentru”, “Suntem împotrivă” și “Nu ne pasă”. În ultima există un singur punct: “Cine ne va da înapoi oamenii noștri”. Autorii subliniază că nu intenționează să impună “o alegere politică în ceea ce privește guvernul sau atitudinea față de conflictul armat din Ucraina”, dar promit să sprijine forța politică care îi va aduce înapoi pe cei mobilizați de pe front.

Cererea de demobilizării totale este chiar primul punct al manifestului: “Civilii nu ar trebui să ia parte la ostilități”. Aproape tot restul conținutului se reduce la cereri de legalitate și de respectare a drepturilor omului și a drepturilor civile, inclusiv a dreptului la protest și la publicitate. În mai multe rânduri, rudele celor mobilizați subliniază că militarii sunt oameni vii, nu materiale consumabile.

Ultimul pe listă și cel mai amplu punct împotriva este opinia impusă societății că “toți mobilizații se află în zona de luptă în mod voluntar și conștient”. Oamenii au plecat la război nu din dictaturile inimii lor, ci cu forța, sub amenințarea unor sancțiuni penale, subliniază autorii manifestului.

Noi suntem PENTRU:

 1. Demobilizarea completă. Civilii nu ar trebui să ia parte la ostilități.
 2. Stabilitate politică și o viață decentă pentru fiecare cetățean al Rusiei.
 3. 3. Respectarea Constituției și a drepturilor omului, inclusiv a celor ale personalului militar. 4. Angajamentul față de ideile statului de drept.
 4. Eliminarea vidului juridic. 5. Stabilirea unui termen limită pentru serviciu în caz de mobilizare parțială – nu mai mult de 1 an de la momentul înrolării la nivel legislativ.
 5. Drepturi garantate prin Constituție la protest social și la întruniri publice.
 6. Justiție socială și egalitate în drepturi și îndatoriri pentru toți, inclusiv pentru cei mobilizați.

Ne opunem:

 1. Sclavia legalizată. Atât lucrătorii mobilizați, cât și cei cu contract ar trebui să aibă dreptul de a fi eliberați din serviciul militar la expirarea contractului sau la 1 an de la data înrolării.
 2. Ignorarea problemei noastre de către conducerea țării. Tăcere.
 3. 3. Arbitraritatea comandanților și represaliile împotriva militarilor noștri.
 4. Tratarea militarilor ca material dispensabil. Ei sunt, în primul rând, oameni.
 5. Umanizarea. Nu există orci și elfi, există propagandă și discursuri de ură. Există politică și există oameni obișnuiți în mâinile politicienilor.
 6. Reprimarea familiei și a prietenilor celor mobilizați pentru proteste.
 7. Formarea opiniei că toți cei mobilizați se află în zona de luptă în mod voluntar și conștient. Baza serviciului lor este conscripția, care, prin însăși natura sa, este un act coercitiv, iar neprezentarea la convocare și abandonarea neautorizată a unității atrage răspunderea juridică până la răspunderea penală.

Nu ne pasă:

 1. Cine ne va da înapoi oamenii noștri.

“Este ca o trezire la realitate”.
În prezent, există peste zece mii de persoane abonate la canalul Way Home. Multe dintre femeile pe care corespondentul Sever.Realia a încercat să le contacteze nu au răspuns.

 • Sunt de la țară, sunt bolnavă, mi-e greu să vorbesc”, a spus una dintre rudele bărbatului mobilizat. – Avem un nepot în război. Încerc să susțin astfel de grupuri cu comentarii. Dar să mergi la mitinguri – cred că este periculos pentru participanți, ar putea fi probleme.

#Mobilizare #Bărbați_mobilizati

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button