Economie

Directorul Transgaz: Într-o oră gazele românești pot ajunge la Chișinău

Ion Sterian, directorul companiei Transgaz, operatorul sistemului de transport din România, spune, într-un interviu pentru Europa Liberă, că România este gata să ajute Republica Moldova în caz că are nevoie de gaze.

„Am construit și gazoductul Ungheni – Chișinău, e funcțional de anul trecut. Suntem pregătiți oricând, e o chestiune de o oră de când se cer gazele, până când ajung la Chișinău”, afirmă şeful Transgaz în interviul pentru postul de radio Europa Liberă, transmite sursa cu referire la Mold-street.com.

Ion Sterian nu spune ce volume de metan ar fi gata să livreze Transgaz în Republica Moldova.

Totodată, el dă asigurări consumatorilor români că nu există motive de îngrijorare ca urmare a scăderii de aproape 10 ori a exportului de gaze rusești în România, în ultimele zile. Reamintim că momentan Republica Moldova se află într-o situație energetică complicată.

„Depozitele sunt umplute la un nivel de 67%, producția de gaze din noile zăcăminte din Marea Neagră va crește cu un milion de metri cubi de gaz pe zi, iar România produce pe perioada verii mai mult gaz decât folosește, așa că poate înmagazina în continuare”, susţine directorul general Transgaz.

Potrivit lui Sterian, conducerea de la Black Sea Oil and Gas (din zăcămintele aflate în Marea Neagră – n.r.) a anunțat că vrea să mărească producția imediat, în circa 15-20 de zile, cu un milion de metri cubi pe zi.

„Ei, când au pus în funcțiune, când au început producția, au început cu 3 milioane de metri cubi pe zi și vor să ajungă la 4 milioane. Au venit să stabilim detaliile tehnice, contractuale, ce trebuie făcut în asemenea situații. Vorbim despre zăcămintele Ana și Doina (din Marea Neagră – n.r.) unde concesionar este Black Sea Oil and Gas”, a mai declarat şeful Transgaz.

El mai susţine că o iarnă blândă ar putea face ca România să nu aibă nevoie de niciun metru cub de gaz din import.

Transgaz vehiculează 90% din gazele naturale consumate în România. Compania a asigurat cea mai mare parte din finanțarea construcției gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău. Totodată, Transgaz deține 75% din capitalul Vestmoldtransgaz din Republica Moldova, companie ce deține și gestionează interconectorul Iași – Chișinău.

Potrivit datelor companiei, capacitatea de export a conductei cu diametrul DN 500, la Pmin=39,5 bar. este de 1,88 miliarde de metri cubi pe an, iar cea de import este de 0,73 miliarde de metri cubi la Pmin=24 bar.

#Moldova #gaz #România

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button