Societate

Documentația de licitație la construcția energiei regenerabilă, vizată

Ministerul Energiei a desfășurat primele consultări publice pe marginea documentației de licitație privind oferirea statutului de producător eligibil mare pentru proiectele de energie din surse regenerabile, eoliană și solară.

La eveniment au fost prezenți, inclusiv potențialii investitori și membrii Comisiei de licitații, transmite sursa.

Deși cadrul normativ aplicabil în domeniu nu obligă asigurarea unui proces de consultare publică deschis asupra proiectului de documentație tehnică a licitațiilor, Ministerul Energiei și-a asumat responsabilitatea de a organiza un proces cât mai transparent și deschis pentru toate părțile interesate și să consulte opiniile potențialilor investitori și ofertanți asupra proiectului de documentație. 

Prezent la consultații, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a menționat că statul este gata să ofere toate mecanismele de suport, inclusiv garantează achiziționarea energiei, deoarece câștigătorii licitațiilor vor primi un preț fix garantat pe 15 ani, pentru energia electrică produsă. Pe de altă parte, ministrul a accentuat că și în cazul statutului de producător eligibil, prețul licitat este factorul decisiv.   

„Pentru noi, dar în primul rând pentru consumatori, este important să avem cel mai bun preț la energie, producătorul care va oferi la licitații prețul cel mai convenabil, acela va avea șansele cele mai mari să fie eligibil”, a spus ministrul. 

Prețul fix garantat va fi determinat în cadrul procedurii de licitație și nu poate depăși prețul plafon în valoare de 1,5 lei/kWh eolian și de 1,67 lei/kWh solar, stabilit de Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică (ANRE).

După aproape 3 ore de discuții, participanții vor veni cu propunerile în scris vizavi de conținutul proiectului de documentație, întrucât, conform calendarului licitațiilor pentru oferirea statutului de producător eligibil mare, din luna iunie se preconizează inițierea procedurilor de licitații, cu publicarea documentației definitivate.

Pentru capacități mari de regenerabile a fost alocată o capacitate totală de 165 MW, împărțită după tehnologii – 105 MW pentru instalații eoliene și 60 MW pentru fotovoltaice.

De menționat că, depunerea, recepționarea cererilor, a ofertelor tehnice și financiare este preconizată, începând cu luna septembrie.

Prin această licitație se așteaptă investiții de aproximativ 190 milioane de euro până în anul 2025 în construcția de parcuri eoliene și fotovoltaice. 

Se estimează că după finalizarea procesului de conectare a centralelor electrice, ponderea energiei produse din surse regenerabile va crește de la 10% până la 16,6%, contribuind semnificativ la atingerea angajamentului de avea o pondere de 27% în consumul total până în 2030, țintă stabilită în Planul Național Integrat pentru Energie și Climă, elaborat cu sprijinul Uniunii Europene.

#licitație

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button