Război în Ucraina

Documente secrete: Rușii ar fi lăsat liste cu agenți recrutați de FSB

Agenții serviciului de informații ucrainean, SBU, au găsit liste cu agenți recrutați de FSB (serviciul secret rus), care au colaborat cu ocupanții ruși din Herson. Documentele au fost lăsate în urmă de ruși, în timpul retragerii haotice din zonă.

Printre documentele descoperite de agenții SBU în Herson se numără „obligații” de confidențialitate scrise de mână de cei recrutați privind colaborarea lor cu FSB, dosare ale agenților, note privind misiuni ale rușilor, „protocoale de căutare” în locuințele rezidenților din Herson, se arată într-un comunicat SBU, transmite sursa.

SBU a postat pe rețelele sociale și imagini în care se văd cutii și sacoșe din rafie cu dosare, documente scrise de mână sau imprimate cu declarații sau liste de colaboratori, telefoane, agende etc.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FSecurSerUkraine%2Fposts%2Fpfbid02rzuVbvS2oWDPMAP7y5YBiXzzAfuEFmTtLyc11f2HnGgbqzr4YNcoEiLHcZVmWCuZl&show_text=true&width=720

Rușii au lăsat documentele în garajul unei întreprinderi din localitate, în timp de încercau să fugă din calea contraofensivei ucrainene. Potrivit documentelor, colaboratorii recrutați de ruși le dădeau acestora „ponturi” despre locurile unde se află membri ai mișcării de rezistență ucrainene din regiunea de sud. 

De asemenea, rușii le fabricau dosare penale rezidenților din Herson, persecutându-i ilegal, mai arată SBU. Pe lângă acestea, au mai fost descoperite acte de răpire și tortură, precum și jafuri sub pretextul perchezițiilor la domiciliile rezidenților din Herson, potrivit serviciului de informații ucrainean. 

SBU a obținut informații că recrutarea colaboratorilor a fost făcută de ofițeri FSB care făceau parte din „grupul operațional temporar VOG-8”. Serviciul de informații ucrainean avertizează că toți cei care au colaborat în mod voluntar cu rușii vor fi pedepsiți. 

#SBU #FSB #documente_secrete

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button