Analize și opinii

Dodon – principala “frână” a Republicii Moldova în drumul spre Uniunea Europeană

Este important să înțelegem că atât popularitate, cât și relevanța politică a politicienilor de tipul lui Dodon (pro-ruși) are drept la viață exact atât timp, cât țara este dependentă de Federația Rusă. Condiția importantă mai este și faptul ca țara să nu se alinieze cu alte parcursuri, precum este parcursul european în cazul Republicii Moldova.

Dodon – mai mult “pro-Rusia” decât “contra-UE”

Este important să înțelegem că poziția fostului președinte este determinat de un singur factor – influența Kremlinului. Dacă ar fi să urmărim cu atenție, toate argumentele contra aderării la Uniunea Europeană, pe care le promovează Dodon, sunt argumente, legate direct sau indirect de “importanța parteneriatului cu Rusia”, și nicidecum de dezavantajele reale ale integrării în UE.

Pentru Dodon, lupta contra UE este, de fapt, lupta pentru “viața politică”. Din perspectiva Kremlinului, un parcurs european pentru Republica Moldova este unul inadmisibil. Anume din acest motiv, misiunea lui Dodon este pe cât se poate de simplă – de a se poziționa mereu împotriva aderării la UE, chiar dacă, deseori, argumentele sunt banale și mai puțin relevante.

Afirmațiile lui Dodon – potențial periculoase pentru poziția Republicii Moldova pe arena geopolitică

Deși Dodon și-a pierdut mandatul de președinte, aceasta continuă să rămână o personalitate politică destul de populară în Republica Moldova. În acest context, Dodon are și o anumite popularitate și pe arena geopolitică. Din aceste considerente, unele afirmații ale fostului președinte pot influența negativ relația cu alte țări și cu Uniunea europeană. Un exemplu relevant este exemplul Ungariei și a președintelui Orban.

Acesta, la fel, este un politician pro-rus, Putin manifestându-și nu doar o dată simpatia și susținerea față de Orban. Această “relație toxică” a adus la consecințe destul de grave pentru Ungaria – după ce Orban a spus că ar fi dispus să plătească pentru gazul rusesc în ruble, Polonia a declara că răcește relația cu Ungaria, iar UE a condamnat această orientare pro-rusă a lui Orban. Da, nu există garanții clare că Dodon ar putea, cândva, deveni un nou Orban. Totodată, poziția pro-Kremlin a fostului președinte este una dezavantajoasă pentru Republica Moldova și cetățenii acestei țări, iar la un anumit moment, ar putea deveni chiar periculoasă. Plus la aceasta, să nu uităm – în prezent trăim timpuri de incertitudine, timpuri în care fiecare afirmație politică poate avea consecințe considerabile.

#Dodon #integrare #UE

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button