Societate

Doi șefi, reținuți după ce ar fi cauzat un prejudiciu enorm statului

Doi șefi din cadrul Agenției Rezerve Materiale, subordonată MAI, au fost reținuți de CNA și Procuratura Anticorupție, pentru că ar fi trucat achiziții publice. Acțiunile de urmărire penală au avut loc într-un dosar de abuz de serviciu, în care se investighează presupuse ilegalități comise între anii 2022-2024. Mai exact, suspecții ar fi favorizat anumiți agenți economici pentru a câștiga licitații publice privind achiziționarea rezervelor de diverse mărfuri și utilaje, scrie sursa.

În cadrul anchetei, s-a constatat că, prin abuzul de atribuții, cei doi șefi implicați ar fi acționat în favoarea anumitor agenți economici, generând prejudicii deosebit de mari bugetului de stat. 

Printre abaterile identificate se numără organizarea de proceduri de achiziție fără publicarea prealabilă a anunțurilor de participare, acceptarea ofertelor mai scumpe și favorizarea unor agenți economici în detrimentul concurenței.

Pe parcursul investigațiilor, au fost identificate mai multe cazuri în care procedurile legale au fost eludate, cum ar fi achiziționarea de păcură, grâu, zahăr și utilaje tehnice.  De exemplu, în cazul achiziției de păcură în 2022, s-a constatat că s-a acceptat o ofertă mai scumpă cu 58,4 milioane de lei, fapt care a generat cheltuieli suplimentare pentru stat.

Acțiunile de urmărire penală sunt în desfășurare, iar autoritățile urmăresc stabilirea și documentarea tuturor persoanelor implicate în aceste activități ilegale, precum și recuperarea prejudiciului adus bugetului de stat. În urma perchezițiilor, au fost reținuți directorul adjunct al Agenției Rezerve Materiale și șeful Direcției Administrare a rezervelor materiale de stat.

#prejudiciu #CNA #infracțiune

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button