Internaţional

Domnica Manole, la un pas de un nou câștig în judecată. Statul ar putea fi obligat să-i mai plătească circa 2,5 milioane de lei

Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, mai obține o victorie în judecată. Curtea Supremă de Justiție i-a acceptat cererea de revizuire a dosarului ce vizează demisia sa de la Curtea de Apel Chișinău, conform sursei.

Manole solicită anularea hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din iulie 2017, în urma căreia a fost exclusă din sistemul judecătoresc și declararea ilegalității avizelor emise de Serviciul de Informații și Securitate (SIS), care au stat la baza demiterii judecătoarei.

Domnica Manole a solicitat restabilirea în funcția de judecător, încasarea salariului pentru lipsa forțată de la muncă și achitarea unui prejudiciu moral în valoare de 100 de mii de euro. Pe 19 august 2016, Serviciul de Informații și Securitate a emis un aviz consultativ în privința judecătoarei Curții de Apel Chișinău Domnica Manole și l-a transmis Consiliului Superior al Magistraturii.

Potrivit documentului, SIS a identificat mai mulți factori de risc în activitatea judecătoarei. Serviciul făcea referire la câteva „hotărâri dubioase” emise de complete de judecată din care a făcut parte Manole. A fost menționat un proces penal din 2015 ce viza declararea incorectă a veniturilor și averii de către magistrată, care a fost ulterior clasat.

A fost invocat  și dosarul penal inițiat după ce Domnica Manole a obligat Comisia Electorală Centrală să organizeze un referendum. Atât judecătoarea, cât și comunitatea internaţională au catalogat acel dosar ca fiind o răfuială politică şi un atentat la independenţa justiţiei.

#Domnica Manole #judecată

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button